The lists

Dette serverer verdens 10 eldste spisesteder

NO

Noen av verdens eldste restauranter som fortsatt er virksom har aner tilbake til begynnelsen av Middelalderen. Her er ti av dem – og deres signaturretter.

SHARE THIS ARTICLE

1 St. Peter den eldste (Østerrike)

St. Peter Stiftskulinarium i Salzburg ble grunnlagt i 803 evt, noe som gjør den til Europas eldste restaurant. Den blir også sett på som den eldste restauranten i verden. Med andre ord har St. Peter servert østerriksk mat i over 1200 år. Stedets spesial er «tafelspitz», som består av kokt biff med hakket eple og pepperrot til.

2 Perfeksjon i Kyoto (Japan)

Japans eldste restaurant er Honke Owariya i Kyoto. Den ble grunnlagt i 1465 og har dermed holdt åpen i nærmere 560 år. I løpet av alle disse årene har restauranten perfeksjonert oppskriftene på soba med shiitakesopp, strimlet tynn omelett, sesamfrø, reketempura, wasabi, nori, japansk purre og revet daikon. Det er ofte lange køer utenfor, men det er verdt ventetiden.

3 Biff i lange baner (Skottland)

Sheep Heid Inn i Edinburgh, Skottland kan dateres tilbake til 1360, og ligger i hjertet av byen. Pubens signaturrett er biff, servert med chips, stekt champignon og persillesmør. Restaurantens «biffkolleksjon» leveres direkte fra britiske og irske gårder, og lagres i minst 21 dager for best mulig smak og konsistens.

4 Tysk kraftkost (Tyskland)

Historische Wurstkuchl i Regensburg har siden middelalderen servert kraftkost til hardarbeidende steinhuggere og havnearbeidere. Stedet er verdensberømt for sine kullgrillede pølser med surkål.

5 Det gamle huset (Wales)

The Old House 1147 i Maesteg ble for ikke lenge siden restaurert til sin tidligere prakt. Den flere hundre år gamle restaurantens mest kjente måltid er Old House Pie, en spesiell pai servert med tradisjonelle chips og erter til, samt tilbehør som endres fra den ene dagen til den andre.

6 Bangers på puben (Irland)

The Brazen Head i Dublin er landets eldste restaurant, etablert i 1198. Den er kjent for sin levende musikk og tradisjonelle irske retter. Mest kjent av disse er bangers (pølser) laget etter en tradisjonell oppskrift, med mos til. Med til måltidet hører i tillegg grønnsaker, tomatpesto og persillesaus.

7 Kylling i bøtte (Kina)

Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House i Kaifeng i Henan åpnet angivelige dørene første gang i 1153. Etablissementets signaturrett er som navnet tilsier en bøtte med kylling.

8 Piroger i kjelleren (Polen)

Piwnica Świdnicka i Wroclaw er blant de eldste restaurantene i Europa. Den åpnet dørene første gang i 1273. I denne historiske restauranten, som ligger i kjelleren på det gamle rådhuset, kan besøkende blant annet nyte tradisjonelle polske piroger.

9 Utsikt til Jean d'Arc (Frankrike)

På nettsiden deres kan du lese om La Couronnes gjest Raoul Baudry, som i 1431 angivelig bivånte torturen av Jean d’Arc. For øvrig er restaurantens interiør en hyllest til den amerikanske kokken Julia Child, som introduserte fransk cuisine til et amerikansk publikum. Restaurantens signaturretter inkluderer and, ribbe og escargot (snegler).

10 A la Zürich i Vaduz (Liechtenstein)

Hotel Gasthof Löwen i Vaduz ble grunnlagt i 1380. Av hotellrestaurantens meny av både internasjonale og lokale retter er det kalvekjøtt a la «Zürich» med rösti og grønnsaker som omtales som hotellets spesialitet.