The lists

De 9 flotteste strendene i Kroatia

NO

Blå grotter, middelalder-bygg og skjulte viker er bare noen av høydepunktene langs kysten av Kroatia. Her er ni av de flotteste strendene.

SHARE THIS ARTICLE

1 Zlatni Rat, Brač

Denne landtangen blir ofte referert til som Golden Cape og danner i hovedsak én stor strand, med en frodig furuskog i midten. Her finnes det rester av en romersk villa, som også gir en skyggefull tilflukt på varme dager. Zlatni Rat nevnes ofte som en av de flotteste og beste strendene i verden, der den visuelt sett danner en unik V-form. Her er i tillegg nakensoling tillatt.

2 Mali Bok, Cres Island

Denne skjulte stranden er som flere av de andre her kun tilgjengelig ved å gå ned en veldig steinete bakketopp (du kan parkere bilen på toppen). Den utrolige utsikten ovenfra er alene verdt turen, men stranda ligger ikke så veldig mye tilbake for den. Det jadefargede vannet i Mali Bok, viken omgitt av forrevne klipper, og ganske ofte er det helt øde her. Husk å ta med skygge (strandparaply), badehåndklær, en piknikbag og et par slitesterke sko for den steinete turen

3 Saharun Beach, Dugi Island (Dugi Otok)

Det finnes knapt klarere vann enn det du finner langs bredden av Saharun (eller Sakarun)-stranden på Dugi-øya i Kroatia. Denne familievennlige stranden er omkranset av furutrær, som gir god skygge for solen. I det grunne vannet kan du vasse utover omtrent så langt de vil. Stranden tilbyr spise- og drikkesteder, men de fleste er sesongbaserte. Sjekk ut dette før du drar dit.

4 Divna-stranden, Dalmatia

Ønsker du en smak av den mye omtalte tilbakelente kroatiske spiriten, og oppleve noe av den mest utsøkte naturen i landet (kongeblått vann, bølgende grønne daler, bortgjemte viker), ta turen til halvøya Pelješac i Sør-Dalmatia. Divna-stranden ligger i byen til Trpanj. Divna, som kan oversettes til «vakker», og er nettopp det. Mens kysten for det meste består av små, hvite rullesteiner, men de er ekstremt myke og føles mer som sand. 
Det er ingen spise-, drikke- eller shoppingsteder på dettee avsides stedet, så pakk en piknikbag. 

5 Dubovica-stranden, Hvar

Dubovica-stranden ligger i en rolig, bortgjemt bukt som kun er tilgjengelig via en umerket sti. Stranden, eller Dubovica-bukten, er det perfekte tilfluktsstedet for den som reiser alene eller par på jakt etter alenetid. Her er ingen støyende barer eller spisesteder, derimot en fantastisk utsikt over Villa Benedeta, et privat hjem fra 1800-tallet som tilhører Kolumbić-familien.

6 Lubenice-stranden, Lubenice

På øya Cres, som er en av de største i Kvarnerbukten, ligger en eldgammel, befestet by kalt Lubenice. Her befinner noen av de eldste stående strukturene i Kroatia seg (Lubenice kom på UNESCOs verdensarvliste i 2005, og grunnlagt for omtrent 3000 år siden). 
Middelaldertårnene, kirkene og steinhusene ligger på byens berømte bakketopp, og er de viktigste trekkplastrene for turister. Lubenice-stranden (også kalt Sveti Ivan) er flott, men det virkelige høydepunktet er den nærliggende Blå grotten, som kan nås ved å svømme langs strandens halvmånebukt.

7 Betina-stranden, Dubrovnik

Betina-stranden har tilgang til sjøen og tilbyr både mye alenetid og ly for solen. Turister kan leie kajakker eller ta vanntaxier for å komme til denne bortgjemte oasen, der det ikke finnes noen spisemuligheter, men som utgjør den perfekte setting for en piknik på stranda. 
Stopp gjerne innom det berømte Gruž-markedet på Obala Stjepana Radića. Her kan du fylle på med frukt, kjøtt og fersk geitost.

8 Banje-stranden, Dubrovnik

Dubrovniks mest populære strand – som trekker til seg så mange besøkende takket være nærheten til gamlebyen –  er på denne listen takket være sin naturskjønne utsikt over byens murer, variasjon av vannsport og strandaktiviteter. Samt alle spisestedene.
På et tidspunkt vil de fleste besøkende sannsynligvis havne på Banje Beach Restaurant, Lounge & Club. Klassisk turiststed på Banje-stranden, men serverer god mat, smakfulle cocktailer, og en strålende utsikt. Nærliggende Restaurant Horizont er mer formell, men god.

9 Kamenjak nasjonalpark, Premantura

Sør for den populære strandbyen Pula ligger den fantastiske Kamenjak nasjonalpark, som har en rekke flotte strender. Den idylliske parken har en 30 km lang kystlinje full av skjulte grotter, bukter, øyer og viker, som alle har sin egen distinkte sjarm. De fleste av strendene ligger en kort spasertur fra hverandre og er navnløse, noe som i utgangspunktet gjør parken til en gigantisk strand. Men den virkelige appellen her er de steinete klippene som vender ut mot det krystallklare vannet.  Perfekt for klippehopping  – et yndet tidsfordriv for besøkende til Kamenjak.