The lists

9 topp stopp i Oslo

NO

«Løft blikket» sier byguide Anette Krogh om Oslos mer ukjente sider. Her er ni av hennes beste tips.

SHARE THIS ARTICLE

1 Fra Bygdøy til Sørenga

Ta en spasertur fra Bygdøy til Sørenga og les beskrivelsene på de 14 oransje containerne plassert langs havnen. Historien om de 25 000 som streiket på Akers Mek Verksted da melken uteble, og som førte til at motstandsmennene Rolf Wickstrøm og Viggo Hansteen ble henrettet av nazistene som represalie, gjør sterkt inntrykk.

2 Sterkt minnesmerke

De tomme stolene ved Akershus festning symboliserer de norske jødene som ble sendt til konsentrasjonsleirer i Europa under Andre verdenskrig, De aller fleste kom aldri tilbake. – Det finnes et tilsvarende minnesmerke i Krakow, men det i Oslo gjør større inntrykk, sier Anette.

3 Bildene i Rådhuset

Veggmaleriene i og utenfor Rådhuset forteller Norges historie. Av utsmykningene ute er portrettet av Albertine med kjæreste og kunde noe å legge merke til. Den forteller historien om innbyggerne i tidligere Vika i stor fattigdom og nød.

4 Utrolige miniflasker

Utenfra er Miniflaskemuseet i Kirkegaten bare en masse små flasker på hyller. Inne ligger og står de i de utroligste sammensetninger, og her er også en bar.

5 Strålende utsikt

 Svingen opp mot Ekeberg, der Munch sto og malte Skrik, har Oslos beste utsikt.

6 Oslos eldste bygning

Gamle Aker kirke er Oslo eldste bygning, og Telthusbakken en liten bortglemt perle av idylliske hus. Du kan også gå igjennom Vår Frelsers gravlund og se de enorme gravene til Ibsen og Bjørnson.  Minnesmerket over Hansteen og Wickstrøm finner du også der.

7 Snurr film i Sjøfartsmuseet

Filmen i kjelleren på Sjøfartsmuseet varer i 20 minutter og er laget av Ivo Caprino. Den viser Norge fra luften.  – Filmen begynner å bli noe gammel, jeg kan se den igjen og igjen.

8 Fenomenalt på Fram

Fram-museet er mitt favoritt-museum. De utrolige historiene om disse mennene  som forlot alt og dro inn i de enorme ukjente polområdene uten å vite om de noen gang kom levende tilbake.  Dette er det museet  hvor jeg hører flest ganger at turistene gir uttrykk for at de gjerne ville vært lengre.  Gå ombord båten og ta undergangen til bygning to, se på filmen og se på kloden som sammenligner Amundsen og Scotts tidsforskjell i å nå og returnere fra polpunktet.

9 Livets gang i Frognerparken

Fenomenalt å tenke på at en fattig by som Kristiania på begynnelsen av 1900 var visjonær nok til å gå med på et så stort prosjekt som Vigelandsanlegget i Frognerparken, selv om de i begynnelsen ikke visste hvor enormt det skulle bli. Fontenen (bak guide Anette Krogh) med historien om livets gang og porten ved Monolitten som vender mot livshjulet er blant høydepunktene.