The lists

6 flotte opplevelser på Borneo

NO

Borneo er et av stedene i verden der navnet er nok til å mane frem bilder av det store eventyret for ens indre øye. Her er seks tips til hva du kan gjøre på Malaysia-siden av verdens tredje største øy.

SHARE THIS ARTICLE

1 Se orangutangen

Sepilok Orang-Utan Rehabilitation Centre, vel 40 minutter i bil fra Sandakan, ble opprettet for mer enn 50 år siden for å redde orangutanger truet av flatehogst og ulovlig jakt. På senteret lærer besøkende om menneskeapens liv i skogen, og får se dyrene på nært hold når de mates. Fascinerende – og ganske rørende. Les mer HER!

2 Skilpaddeøyene

Sabahs Turtle Island Marine Park er verdenskjent. Parken består av tre små øyer i Suluhavet 40 km nord for og rundt halvannen time i hurtigbåt fra delstatshovedstaden Sandakan. Mest spennende er det å oppleve klekkingen av skilpadder og deres fascinerende vandring mot havet i nattemørket.

3 Inn i regnskogen

Tabin Wildlife Reserve ligger ikke så langt fra sivilisasjonen, men du får likevel følelsen av å være dypt inne i regnskogen. Dette er særlig fugletitternes paradis, men du kan også støte på orangutanger og andre aper, i tillegg til antiloper og kanskje en og annen borneo-elefant eller nesehorn. I Tabin kan du også bo i enkle, men fine bungalower.

Reservatet ligger rundt 50 km fra byen Lahad Datu på Borneos nordøstkyst.

4 På Sørøst-Asias tak

Gunung Kinabalu i delstaten Sabah på Borneos nordside er Malaysias og øyas høyeste fjell, og et av de høyeste i Sørøst-Asia. Å komme seg til toppen av Mount Kinabalu, som rager 4 095 meter over havet, er ikke vanskelig, om du er i noenlunde god form. Fjellskråningene opp har et rikt dyre- og planteliv, og er i dag vernet som en del av Kinabalu nasjonalpark.
Det går flere stier opp til toppen, og underveis kan du overnatte eller bare hvile ut på et herberge. Det kan være lurt, for den fineste opplevelser er å være på toppen når solen står opp ved sekstiden.

5 Levende museum

Regnskogen på Borneo er nærmere 140 millioner år gammel, og er blant klodens eldste. Den huser en rekke etniske grupper, noe du kan lære mer om i Sarawak Cultural Village. I denne museums-landsbyen, som ligger 45 minutter i bil fra delstatshovedstaden Kuching vest i Borneo og minner litt om Norsk Folkemuseum i Oslo, kan du oppleve flere av de ulike folkegruppene, og se hvordan de levde og fortsatt lever. En fin innføring i øyas kultur, byggeskikk og folk.

6 Dykkerparadiset

Sipadan utenfor kysten av Borneos nordøstkyst anses som et av verdens ti beste dykkesteder. – Et uberørt stykke kunst, sa den verdenskjente dykkeren Jacques-Yves Cousteau da han kom hit i 1988, og iherdig innsats fra myndighetene gjør at du fortsatt kan oppleve et fenomenalt dyreliv i havet her.