The lists

21 ikoniske steder i Game of Thrones

NO

Krigene mellom adelsfamiliene i serien krevde mer enn 1500 karakterdrap. Men mye av det makabre oppheves den vakre scenografien. Her er en guide til de mest ikoniske av dem. 

SHARE THIS ARTICLE

1 Itzurun-stranden, Zumaia, Spania(Dragonstone)

Spania er tungt med i den siste delen av Game of Thrones. I de siste scenene av første episode i sesong syv: Daenerys lander på Dragonstone – med Dothraki-krigere, Varys og Tyrion på slep – etter å ha tilbragt flere år på andre siden av Det smale hav. Mens den nærliggende San Juan de Gaztelugatxe er «stand in» for slottets svingete inngangstrapp, er det på Itzurun-stranden i Baskerland Dragenes dronning går i land i Westeros.

2 Itálica, Spania (King's Landing Dragonpit)

Den største samlingen av karakterer i Game of Thrones-universet fant sted her, i de romerske ruinene av Itálica. Produksjonsteamet bygde en plattform for å beskytte det sentrale området i det gamle amfiteateret, som en gang huset opptil 25 000 tilskuere. I tv-serien ble det kjent for å være åsted for tre Lannisters, to Targaryens, to Cleganes, to Greyjoys, to drager, noen venner, noen fiender og en dødsdømt mann.

3 Kirkjufell, Island (Arrowhead Mountain)

Sesong syv er seerne tilbake til Arrowhead Mountain. Skogens barn skaper her sin første White Walker i fjellets skygge, i et tilbakeblikk i sesong seks. Men det frittstående islandske fjellet fungerer også som bakteppe for Jon Snow, Thoros, Beric Dondarrion, Sandor Clegane (bedre kjent som Hound), Gendry Waters, Ser Jorah Mormont og Tormunds konfrontasjon med Nattens konge (Night King). Bortenfor tv- skjermen er Kirkjufell et magisk sted for å se nordlyset, og er det mest fotograferte fjellet på Island.

4 Castillo de Almodóvar del Río, Spania (Highgarden)

Flere spanske slott opptrådte i sesong sju, som stand-in for Tyrells festning Highgarden. Byggverket Castillo de Almodóvar del Río ligger omtrent 25 km utenfor Córdoba. TV-versjonen av festningen havner raskt under Lannisters kontroll –  bare minutter etter at vi har sett den fenomenale mauriske bygningen for første gang.

5 Los Barruecos, Spania (Loot Train Attack)

Los Barruecos naturreservat, som ligger omtrent tre timer i bil fra Madrid, nær byen Cáceres, fungerte som bakgrunn for en av sesong syvs mest minneverdige episoder. På slettene og mellom de steinete fjellene satte Daenerys dragen fri for å angripe Lannisterne for første gang, noe som førte til et brutalt slag og en forklaring på hvordan de gjenskapte drageild på land.

6 Bardenas Reales, Spania (Dothraki Sea)

104 000 mål store Bardenas Reales er Spania svar på USAs Badlands, bestående av leire, kritt og sandstein støpt med vann og vind gjennom århundrer. Deler av steppen byr på litt vegetasjon, perfekt for Dothrakihavet, som også er filmet i Irland (Glens of Antrim) – for de mer frodige scenene i sesong seks.

7 Vík, Island (Eastwatch-by-the-Sea)

Reynisfjara er Viks ikoniske svarte sandstrand, og er stand-in for Eastwatch-slottets østligste hjørne av the Wall, der den isete monolitten faller i sjøen. Dette er ikke første gang stranden «opptrer» i en popkultur-kjære: Dette var også Planet Eadu i Star Wars’ «Rogue One». Reynisfjara ligger nær det sørligste punktet på Island, omtrent to og en halv time fra Reykjavik.

8 Castillo de Zafra, Spania (Tower of Joy)

The Tower of Joy (Tårnet av glede)  spiller en sentral rolle i Lyanna Starks historie. Originalen Castillo de Zafra ligger mellom Madrid og Barcelona.

9 Ballintoy Harbour, Nord-Irland (Iron Islands)

Ballintoy er havnen på Iron Islands, hvor Theon Greyjoy tar kontakt med søsteren Yara. Vi så litt mer av den steinete kystlinjen i Nord-Irland i forbindelse med Greyjoy-familiens kamp om tronen i seriens siste sesong.

10 Osuna, Spania (Daznak's Pit)

Omtrent en time øst for Sevilla ligger den lille historiske byen Osuna (innbyggere ca 18 000) og tyrefekterarenaen der Daenerys har brutalt et oppgjør med Meereens slaveeiere. Det skal ha tatt 12 dager å filme denne ene scenen – som utgjør en normal tidsplan for en vanlig storfilm – og krevde rundt 500 statister.

11 Alcázar i Sevilla, Spania (Dorne's Sunspear)

Kronjuvelen til seriens andalusiske location er Alcázar i Sevilla, et overdådig kongelige palasset i sentrum av byen. Selv om palasset er Sevillas største turistattraksjon fikk skuespillerne og resten av film-folkene tillatelse til å stenge halvparten av det for å filme viktige scener i byen Dorne, den sørligste delen av kongeriket Westeros. Alcázar fungerer som Dorne’s Water Palace of Sunspear, det frodige sommerhuset til den kongelige Martell-familien.

12 Grjótagjá, Island (Jon Snow's Love Cave)

I nærheten av Islands Mývatn i nordøst ligger Grjótagjá, en liten vulkansk hule der vann om våren kan komme opp mot 38 grader. Det var også hjemmet til Ygritte og Jon Snows underjordiske kjærlighetsscene.

13 Šibenik, Kroatia (Braavos)

Selv om House of Black and White ble skapt i studio ble mye av Arya Starks eventyr i Braavos filmet i smug og på torg i gamlebyen i Šibenik i Kroatia.

14 Vatnajökull, Island (Beyond the Wall)

Vatnajökull ligger øst for Reykjavik og er Europas største isbre. Den ble brukt i Game of Thrones’ mange scener fra livet bortenfor muren. 

15 Ait Ben Haddou, Marokko (Yunkai)

Yunkai, en av bystatene i Slaver’s Bay, og som Daenerys frigjør ved hjelp av The Unsullied (de rene), er egentlig Ait Ben Haddou. Denne 1600-tallsbyen på UNESCOs verdensarvliste ligger mellom Marrakech og Sahara, og var et stoppested for karavaner på vei inn eller ut av ørkenen. 

16 Minčeta-tårnet, Dubrovnik, Kroatia (House of the Undying)

Minčeta-tårnet er det høyeste punktet langs bymuren til Dubrovnik, og er stand-in for utsiden av House of the Undying i Qarth i sesong to. Da er Daenerys Targaryen på leting etter dragene sine innenfor murene. Hun blir kidnappet av krigere, som til slutt blir «grillet» av den ildsprutende dragen Drogon.

17 Trsteno, Kroatia (King's Landing Palace Gardens)

Det er enkelt å forestille deg Olenna Tyrell holde hoff i King’s Landing palasshager, men det du faktisk ser i serien er Trsteno Arboretum, som ligger omtrent 20 minutter nord for Dubrovnik.

18 Magheramorne steinbrudd, Nord-Irland (Castle Black & North of the Wall)

I sesong én var Magheramorne i Nord-Irland stedet for Castle Black, som ved hjelp av mye filmtriks fikk veggen til å se 700 meter høy ut under slaget ved King’s Landing i sesong to. I sesong fem ønsket Magheramorne velkommen til en nybygd fiskerlandsby nord for muren, der he Wildlings bor, zombie-aktige hvite vandrere streifer rundt, og alle regler er opphevet. I denne delen av dette Game of Thrones-universet gjelder de ikke. 

19 Gamlebyen, Dubrovnik, Kroatia (King's Landing)

Game of Thrones har hatt en varig innvirkning på turismen i Dubrovnik, som er stand-in for King’s Landing. Besøkende kan her gå i Cerseis fotspor og følge hennes «walk of shame» ned trappene foran kirken St. Ignatius of Loyola, og gjennom Pile Gate, som er inngangen til King’s Landings gamleby.

20 De mørke hekkene, Ballymoney, Nord-Irland (King's Road)

Siden de ble plantet på 1700-tallet har bøketrærne langs denne alléen i Nord-Irland vokst sammen for å danne en mystisk hekk. I flere episoder i serien fungerer den som King’s Road, og har blitt en så stor turistattraksjon at regjeringen fra 30. oktober 2017 blant annet besluttet å forby alt annet enn viktige kjøretøy. Du bør derimot ikke la det stoppe deg på ferden fra Belfast til en annen fenomenal naturattraksjon – Giant’s Causeway. 

21 Linen Mill Studios, Banbridge

Dørene til Game of Thrones Studio Tour i Linen Mill Studios i Banbridge i Nord-Irland er offisielt åpnet. Her kan hoppe direkte inn i Westeros-universet, hvor en stor del av opptakene til den prisbelønte og verdenskjente serien fant sted.
I det nyåpnede interaktive universet på 10 000 kvm kan du tre inn i den ikoniske storsalen i Vinterfall, der Jon Snø ble utropt til «Kongen av nord», se Daenerys Targaryens imponerende Drakeberg-trone, samt se rekvisitter, våpen og visuelle effekter og lære mer om håndverket som bidro til å gi GoT-universet liv på skjermen.