The lists

15 store opplevelser i Australia

NO

Har du først kommet deg «down under» har du bare lyst til å bli. Disse 15 forslagene er bare begynnelsen.

SHARE THIS ARTICLE

1 Syden Down Under

Sunshine Coast: Nord for Brisbane ligger Australias mest solrike kyststrekning, med flotte strender og en avslappende livsstil. De fantastiske bølgene som slår inn langs kysten har forandret «hovedstaden» Noosa fra en liten fiskerlandsby til en pulserende ferieby med flotte hoteller, hyggelige kafeer og små markeder.

2 Verdens største sandøy

Frasier Island: Nord for «solskinnskysten» ligger verdens største sandøy, et fenomenalt naturfenomen som du kan nå enten med ferge eller mindre charterfly. Ved lavvann kan du etter sigende nå øya til fots, men på grunn av haifaren anbefales det ikke. Øya er  et yndet ynglested for havskilpadder, som kan oppleves på bestemte tider av året.

3 Grav etter opaler

Coober Pedy: Australia produserer 95 prosent av verdens opaler, og verdens opalhovedstad ligger selvsagt her, i den merkelige, underjordiske byen Coober Perry i South Australia. Her, midt i den barskeste villmarka, som har fungert som kulisser for flere filmer, blant annet Mad Max-filmene, kan temperaturen stige til over 50 grader om sommeren og til under null om vinteren. Under jorda er det derimot konstant rundt 20 grader.

4 Sydneys Grünerløkka

Paddington:  I området mellom Woolloomooloo-bukta og Centennial Park i Sydney er det en rekke mindre nabolag som er rustet opp de senere årene. Prøv for eksempel Paddington østover langs Oxford Street fra Darlinghurst, som har en rekke småbutikker og kafeer. Området er ellers kjent for sine balkonger med rekkverk i smijern og den generelle «victorianske» stemningen.

5 Strandferie i storbyen

Manly: Bondi Beach er Sydneys mest kjente badestrand, men mange blir skuffet over at den ikke har mer å by på. Ta heller fergen til badebyen Manly, som ligger på en halvøy like nord for sentrum. Her ligger ikke mindre enn 18 nydelige strender. Som bonus har du herfra flott utsikt til Sydneys skyline.

6 Besøk en vingård

Hunter Valley: Mange av Australias nærmere 127 vingårdene ligger vakkert til i Hunter Valley i New South Wales. Dalen nord for Sydney er en av landets eldste og mest kjente vindistrikter. Hunter Valley Semillon omtales for øvrig som «Australias gave til verden», og har sammen med den erkeaustralske shiraz-vinen sterkt bidratt til den internasjonale suksessen.

7 Dra til fjellene

Blue Mountain: Fjellkjeden Blue Mountain 100 km vest for Sydney har fått navnet sitt fra eukalyptustrærne som utskiller en olje fra bladene, og som i solen danner et blålig skjær over området. The Scenic Skyway er en 700 meter lang dalstrekning som du kan krysse med en kabelvogn. Parken har en rekke turstier, som blant annet førere deg til den kjente fjellformasjonen Three Sisters.

8 Den store bilturen

Great Ocean Road: Denne veistrekningen regnes blant delstaten Victorias største attraksjoner, og er en av Australias vakreste veier. Du får en flott biltur langs en svingete kystvei, og underveis møter du ikke bare flotte naturformasjoner, men svinger også innom hyggelige småbyer.

9 Møt aboriginerne

Kakadu nasjonalpark: Øst for Darwin i Northern Territory ligger Kakadu nasjonalpark, der du blant annet kan møte ferskvanns- og saltvannskrokodiller. I Yellow Water kommer du spesielt tett innpå de skrekkinngytende dyrene, på trygg avstand i båt selvsagt. I dette området regjerer landets opprinnelige innbyggere, aboriginerne, som bidrar til en opplevelse du sent vil glemme.

10 Tidsmaskinen

Charters Towers: Australske småbyer utenfor alfarvei er ofte som små tidslommer. Gruvebyen Charters Towers langs Flinders Highway fra Townsville i North Queensland er med sine knapt 9000 innbyggere et slikt sted, et bilde på den vestlige verden anno cirka 1950. Her kan du blant annet bli med Texas Longhorn Wagon Tours på Horseshoe B Longhorns, som gir en svært levende innføring i det faktum at Australia i dag er verdens største eksportør av biffkjøtt.

11 Late dager på Maggie Island

Magnetic Island: Øya som kalles Maggie kan nås med båt fra Townsville i North Queensland ikke langt fra Great Barrier Reef. For de få tusen menneskene her, som fordeler seg på tre−fire små landsbyer, snegler tiden seg av gårde. Likevel er det nok å henge fingrene i. Dykking, skogsvandringer og bading er noen av aktivitetene du kan bedrive. På småsteder som Picnic Bay, Arcadia Bay og Horseshoe Bay lengst ut på øya finner du hyggelige hoteller og enkle spisesteder.

12 Smeltedigelen i sør

Melbourne: Melbourne er stor, men den virkelige attraksjonen ligger i de mindre, sjarmerende bydelene i. På alt fra de enkleste kaféer til gourmetrestaurantene preges byens cuisine av de mange nasjonalitetene som holder til her. Prøv Szechuan i Chinatown, dra til Carlton for italiensk og Fitzroy for spansk mat, eller Brunswick om du vil prøve deg på retter fra Midtøsten.

13 Det hellige fjellet

Uhuru: Du kommer ikke utenom det hellige fjellet Uluru, også kalt Ayer’s Rock, midt inne i landet. Det finnes i tillegg mye annet å foreta seg i dets umiddelbare nærhet. For å få et inntrykk av den digre monolitten midt inne i landet er ulike vandreturer i egnen å anbefale.  Kultursenter knyttet til Uluru gir en gripende innføring i fjellets betydning for den lokale urbefolkningen her, anangufolket

14 Cowboy i Cairns

Croydon: Dette var en gang en stor gullgraverby, men i dag bor det knapt 200 sjeler her. Den er likevel langt fra død, men mer som et levende museum over en svunnen tid. For virkelig å ta naturomgivelsene inn over seg anbefales det å være med Desert Ventures hesteturer fra den langt større nabobyen Cairns.

15 Dra ut på Murray River

Murray River: Adelaide i sør er trivelig. En annen god grunn for å besøke den noe søvnige byen er å dra ut på Murray River. Denne tredje største farbare elven i verden munner ut sør for Adelaide, og snor seg gjennom tre delstater. Ta en elvebåttur oppover den ikoniske floden, og få deg en naturopplevelse av de sjeldne.