The lists

15 norske hotell-opplevelser

NO

Hotell-opplevelsen er halve ferieturen. Her er 15 flotte hoteller og gjestgiverier langs kysten av Sør-Norge vi mener du bør vurdere i sommer.

SHARE THIS ARTICLE

1 Fjellro Turisthotell, Valldal

Det tradisjonsrike Fjellro Turisthotell ved foten av Syltefjellet i Valldal, og hundre meter fra Storfjorden (fergeforbindelse videre sørover mot Geiranger), har vært drevet av ekteparet Boatwright i rundt 35 år.

Det ble opprinnelig bygd som bolig for den lokale eksentrikeren Carl I. Hoel. Etter et mellomværende som hybelbygg for studenter har ekteparet klart å bygge opp et lite funn av et overnattingssted i den lille fjordbygda.

2 Grand Hotell Flekkefjord

Grand Hotell Flekkefjord – bygget i sveitserstil – åpnet dørene allerede i 1868. Det er med andre ord en betydelig historisk arv dagens eier Sigurd Bruhjell forvalter i den sjarmerende bydelen kalt Hollenderbyen. Navnet henger igjen etter nederlenderne som frekventerte og etter hvert slo seg ned her på 1500- og 1600-tallet.

– Det er jo en livsstil, forklarer Bruhjell om livet som hotelldirektør. Han har pusset opp hotellet for betydelige summer de siste årene. Arven fra fortiden er godt ivaretatt, samtidig som hotellet fremstår som moderne – og unikt.

3 Hotel Norge, Lillesand

Mellom Kristiansand og Grimstad ligger den idylliske kystbyen Lillesand, hvor Hotel Norge siden Knut Hamsuns dager har vært et viktig midtpunkt. Det 25 roms store hotellet – inkludert rom 302 som både nevnte Hamsun og den spanske kongen Alfonso i sin tid forelsket seg i – er strategisk plassert i gågaten, som flommer over av mennesker på sommeren.

Om vinteren kan det derimot være veldig stille, innrømmer eierne Beate og Wolfgang Töpfer, som «giftet seg» som de sier med hotellet i 2006.

4 Tvedestrand Fjordhotell

Pål Jansen hadde 20 år bak seg i utlandet da han med kona Dorte Suurballe som daglig leder overtok Tvedestrand Fjordhotell (i bakgrunnen) i 2016.

– Det var tilfeldig at vi kom over dette hotellet, som da var i dårlig forfatning, minnes Jansen, som er altmuligmann inkludert kokk.

På relativt kort tid har hotellet i «byen med de tre etasjer» mer enn doblet omsetningen, og gjenopptatt sin posisjon som byens smykke ved havna. Tvedestrand livner til om sommeren, med båtregatta og status som bokby som sentrale attraksjoner.

5 Paulsens Hotell & Cafe, Lyngdal

Dette overnattingsstedet ved elven Lygna mellom Farsund og Mandal er et klassisk familiehotell. Mamma Else-Lill Fuglestein er frokostkokk mens Kjetil blant fem brødre er daglig leder og kjøkkensjef. Pappa Edvard har rollen som altmuligmann, mens advokatsønnen Tor Sverre er styreformann.

Hovedrolleinnehaver i foretagendet er likevel Paulsens Hotell & Café. Eierne har valgt å beholde det periodiske interiøret fra slutten av 1800-tallet, da lakselorder kom fra det store utland for å høste av elven like ved.

6 Rosendal Turisthotell

I likhet med mange av de andre hotellene vi skriver om i denne spalten er Rosendal Turisthotell sentralt plassert midt i bygda. I dette tilfellet ved inngangen til Norges mest ikoniske fjord, og et steinkast fra storattraksjonen Baroniet Rosendal.

I løpet av det siste tiåret har turisthotellet gjennomgått en omfattende oppussing, og har både flotte rom og et strålende kjøkken – supplert av Gjesten Vinkjeller.

Hotellet legger også opp til en rekke ekskursjoner ut i den fenomenale naturen rundt bygda, alt fra fot- og kajakkturer til vandring Folgefonna på langs.

7 Hardanger Fjord Lodge, Sundal

130 år gamle Sundal Hotel ble bygget i en tid da innbyggerne ikke lenger klarte å ta unna alle tilreisende til bygda i Maurangerfjorden – en liten sidefjord til Hardanger. På slutten av 1800-tallet kom reisende fra hele Europa hit for å oppleve den mektige naturen – isbreene, fjordene og elvene

De nye innehaverne Caroline Steine og Harald Andreassen har med det nye navnet Hardanger Fjord Lodge lagt et modernitetens patina over den gedigne sveitservillaen, men i og rundt hotellet som i sin tid var startpunkt for turer til Trolltunga, Folgefonna og turisthytta Breidablikk er det meste ved det gamle.

8 Hotell Aak, Åndalsnes

Hotel Aak ligger noen kilometer sør for Åndalsnes, og har Romsdalseggen som nærmeste nabo. Hit kommer i hovedsak turfolk som ønsker å utforske fjellene rundt, eller par som bare vil bort fra byen, med aktiviteter attåt. God mat og vertskap står i fokus. Frokost og middag spises ved langbord, her skal man bli kjent med de man bor sammen med.

– Vi tar med oss historien om det som etter sigende var det første turisthotellet i landet (1860), og kombinerer det med den fornyede interessen for naturen og miljøet, sier ekteparet Kristine og Odd Erik Rønning (bildet) om konseptet.

9 Hvaler Gjestgiveri

Hos ekteparet Lene Elisabeth og Øystein Elgheim handler det meste om matopplevelsene. Hotellet danner rammen, men det er særlig Øysteins kunster på kjøkkenet som gjør et opphold på Hvaler Gjestgiveri til noe helt spesielt. Her får du for øvrig servert frokost med egg fra hotellets egne frittgående høner.

Ellers er Hvaler et fenomenalt sted å oppholde seg på sommeren, med sine varme svaberg og lune viker.

10 Gamlebyen Hotell, Fredrikstad

Marianne Hansen fikk seg en real overraskelse da mannen Helge kom hjem en dag og fortalte at han hadde kjøpt et hotell.

– Og det skal du drive fikk jeg beskjed om, lo Marianne om kjøpet av Gamlebyen Hotell Fredrikstad da vi besøkte henne i fjor.

Den unge hotelldirektøren forteller om en bratt, men spennende læringskurve, på et lite overnattingssted proppfullt av sjarm midt i det som var Norges første renessanseby, og Nord-Europas best bevarte festningsby.

11 Fredriksten hotell, Halden

Dette enestående hotellet ligger i fenomenale omgivelser på historiske Fredriksten festning, høyt hevet over Halden, som bare er en spasertur unna. De 57 rommene på Fredriksten hotell holder høy klasse, mye takket være gründeren bak, investoren Knut Johansen.

Vertskapet som hotelldirektøren Marianne Olsen la for dagen da vi var der er også noe av forklaringen på suksessen. Hun gjør det som en gang var en kaserne om til et utsøkt hotell – der «ingen skulle tru at et hotell kunne bu».

12 Gloppen Hotell, Sandane

Dette ikoniske hotellet i Sandane har aner tilbake til 1829, da det var skysstasjon og overnattingstilbud på samme sted. Et stadig større innrykk av besøkende, ikke minst laksefiskere sommerstid, gjorde at det som etter hvert ble hetende Sivertsen Hotell, vokte seg stort.

Sivertsen-familien drev hotellet helt frem til 1980. Senere skiftet det navn til Gloppen Hotell, som fortsatt lener seg til arven etter fordums dager. God mat og deilige senger er fortsatt varemerket, samt utleie av fiskeplass.

13 Angvik Gamle Handelssted, Angvik

Det 37 rom store boutique-hotellet like øst for Molde er den lokale eiendomsbaronen Stig O. Jacobsens store hobbyprosjekt. Det lille handelsstedet Angvik ble grunnlaget på 1800-tallet av Jacobsens oldeforeldre, og mye fra den tid er gjenskapt i en tid der alt det som en gang fikk Angvik til å pulsere nå er historie.

Interiøret er en kombinasjon av det klassisk rustikke norske og det mer forfinete engelske. Sistnevnte skyldes i stor grad innflytelsen engelske lakselorder hadde i denne delen av Norge.

Angvik Gamle Handelssted ligner ikke noe annet i hele Norge.

14 La Locanda di Marie, Sandøya

I det gamle bedehuset (fra 1904) på Sandøya utenfor Tvedestrand har ekteparet Giovanni Baglioni og Kristin Njaa Eriksen laget sitt eget «lille Italia». La Locanda di Marie leier ut rom, og serverer de herligste italienske retter – pizza og pasta i skjønn forening. Alt laget med stor kjærlighet av Giovanni.

Giovanni og Kristin møttes i 2007 over en felles interesse for vin i Roma, og har siden holdt i hop. Nå er de sammen om denne hyggelige satsningen midt inne på idylliske Sandøya – der svært mye annet også skjer på sommeren.

15 Verftet, Ny-Hellesund

I Den fredelige uthavnen Ny-Hellesund, i det som omtales som «Sørlandets flotteste skjærgård, ligger det helt spesielle leilighetskomplekset Verftet. Det er bygget på grunnen av det gamle Bentsen & Sønner Slip og Mek. Verksted, som i nesten hundre år bygget og vedlikeholdt båter, før det ble lagt ned.

Her har nå Hanne Bentsens (datter av verftets siste eier, bildet) overtatt og bygget 19 moderne utleieleiligheter arkitektonisk sterkt inspirert av hvordan det gamle verftet så ut. Det eneste som står igjen etter det opprinnelig verftet er den 50 kubikkmeter solar-tanken – bygget om til en enestående suite.