The lists

18 fenomenale togreiser verden rundt

NO

Mange togturer er som reisemål å regne. Her er 18 av de aller flotteste verden rundt.

SHARE THIS ARTICLE

1 Belmond Royal Scotsman, Skottland

Med dette saktegående toget kan du utforske Skottlands innsjøer, slott og eviggrønne landskap. Gjerne under et lag med ulltepper i suiten din. Eller med en scotch i handa i den elegante restaurantvognen utført i mahogny. Men det som gjør Royal Scotsman unik blant luksustog er spaet. Bestill ansiktsbehandling, massasje eller manikyr i spavognen.

2 Rovos Rail, Sør-Africa

Denne togreisen fra Pretoria til Cape Town gir deg en forsmak på Sør-Afrikas enorme mangfold. Den tre dager lange turen med Rovos Rail tar deg med fra gressletter i Highveld til Great Karoo-ørkenen.
Utsikten er spesielt eksepsjonell fra togets utendørs balkonger i observasjons-vognen. 
Toget gjør også en stopp i vinlandet nord for Cape Town.

3 Seven Stars, Japan

Seven Stars omtales ofte som verdens mest luksuriøse togopplevelse. Dette er Japans første tog med luksus-sovekupeer, og hadde sin første avgang i 2013.
På turen rundt øya Kyushu kommer reisende tett på både fjell og sjø, men husk at toget bare kan frakte opptil 28 passasjerer om gangen, og etterspørselen er så høy at reisende får kun være med etter loddtrekning.

4 Venice Simplon Orient Express, Europa

Dette myteomspunne toget Venice Simplon Orient Express, som går fra London til Venezia med stopp i Paris og Verona, er utsmykket med en rekke art deco-finesser, som skaper en atmosfære av gammeldags glamour. 
Maten ombord er lokal, så hummeren fra Bretagne blir plukket opp underveis. Etter middag er det obligatorisk stopp i champagnebaren.

5 Belmond Andean Explorer, Peru

For snart 600 år siden utgjorde inkaenes veisystemer unik ingeniørkunst. På den tiden kunne datidens innbyggere i Peru forflytte seg 40 000 km til fots – eller med lama.
Med luksustoget Belmond Andean Explorer slipper du det. Toget starter ved den gamle hovedstaden i Cusco og krysser Andesfjellene opp til Titicacasjøen. 

6 Eastern & Oriental Express, Asia

Dette elegant dekorerte toget har siden 1993 stoppet i tre av Asias mest glitrende byer – Kuala Lumpur, Bangkok og Singapore. Interiøret i Eastern & Oriental Express er inspirert av Marlene Dietrich-filmen «Shanghai Express» fra 1932, dekorert som det er i thai-silke, malaysisk broderi og paneler i kirsebærtre. De rikt dekorerte detaljene forsterkes når toget passerer gjennom frodig regnskog eller forbi gamle templer.

7 Golden Eagle Trans-Siberian Express, Russland

Den trans-sibirske ekspress fra Moskva helt til Vladivostok på østkysten er nå over hundre år. Den er kanskje så veldig aktuell nå om dagen, men hører likevel med på listen. Om den fortsatt holder stand som en av de mest populære i sitt slag er usikkert, men før krigen i Ukraina var dette den ultimate skinnegående langturen.
Underveis kunne du ta timer i russisk, danse til barpianistens uendelige rekke av slagere, eller bare tilbringe tiden i baren som ikke stenger ikke før sistemann tar kvelden.

8 Transcantábrico Gran Lujo, Spania

Om du liker femstjernersluksus på skinner med en solid dose historie attåt er dette turen for deg. Fire av vognene på Transcantábrico Gran Lujo er originale såkalte Pullman-vogner fra 1923. Togene er ellers utstyrt for å fremkalle følelsen av en tidsreise hundre år tilbake i tid.
Passasjerer kan for øvrig oppleve noen av Spanias flotteste utsikter fra panorama-vognen.

9 The Royal Canadian Pacific, Canada

Med The Royal Canadian Pacific kan du reise over hele landet, fra Toronto til Vancouver. Om du ikke går av toget tar reisen deg fire strake dager. Underveis vil du oppleve fossefall, sjarmerende småbyer og de imponerende Rocky Mountains. Mest spennende og spektakulær er reisen om du tar den om, med fenomenal utsikt over det enorme landets snødekte topper og endeløse, hvite prærie.

10 The Ghan, Australia

The Ghan Expedtition er blant Australias fremste luksustog, som tar passasjerer på en fire-dagers reise fra Darwin til Adelaide. Toget har vært i drift siden 1924, men er kraftig modernisert og tilpasset tidens krav. For å si det forsiktig
Måltidene ombord inkluderer lokal mat som den  fiskevarianten barramundi og grillet kengurufilet.

11 Maharajas Express, India

Hver vogn på et Maharajas Express-tog har egen butler, og det finnes også en imponerende presidentsuite om vil ta den helt ut.
Den åtte dager lange «Indias arv» -turen er blant de mest populære tilbudene, som inkluderer stopp i Mumbai, Udaipur, Jodhpur, Jaipur, Agra og Delhi.

12 The Presidential Train, Portugal

Dourodalen i Portugal er i tillegg til portvinshusene også et anerkjent kulinarisk reisemål. The Presidential Train kobler noen av verdens beste kokker til matvarer av ypperste klasse, mens du som passasjer putrer avgårde fra Porto til Quinta do Vesuvio, på østkysten av Dourodalen. 

13 Pacific Surfliner, USA

Denne Amtrak-ruten på Stillehavskysten starter fra San Luis Obispo, hvor du kan utforske den livlige universitetsbyen eller dra ut til nærliggende vingårder.
I San Diego kan du besøke museene i Balboa Park eller ta et måltid i Little Italy eller Gaslam-kvartalet.  I Santa Barbara er det ikke langt til stranden eller Funk Zone, en kunstnerisk samling av butikker, restauranter og kafeer. Prøv gjerne også California-viner på Urban Wine Trail. 
For øvrig er Union Station i Los Angeles er et reisemål i seg selv med sin historiske kunst og dekor. Les mer HER!

14 Glacier Express, Sveits

Isbre-ekspressen mellom Zermatt og St. Moritz tøffer gjennom de sveitsiske alpene, med en fantastisk utsikt over fjell, bekker og sjarmerende byer. Turen starter i fjellandsbyen Zermatt nær Matterhorn, og fortsetter forbi steinete topper, før den krysser elven Rhône inn i Øvre Rhône-dalen. 
Oberalp-passet, som nær kilden til Rhinen, er det høyeste punktet på turen på nesten 7000 fot. Derfra går toget ned langs Rhindalen med til Rhinen-kløften – en av de mest dramatiske utsiktene på turen.
Videre sørover går toget gjennom en smal dal og Albula-tunnelen, der den åtte timer lange reisen ender i den elegante feriebyen St. Moritz.

15 Kandy til Ella, Sri Lanka

Denne syv timer lange turen tar passasjerer gjennom avsidesliggende landsbyer, forbi fossefall og frodige grønne åser, samt teplantasjene landet er kjent for. Opprinnelig ble Sri Lankas jernbanesystem bygget av britene på slutten av 1800-tallet til å transportere te og kaffe for eksport.
Nå er toget en populær måte å utforske landet, se det varierte landskapet og observere landsbyer og lokalbefolkningen underveis. Det er verdt å utforske fjellandsbyen Ella før du går ombord eller når du ankommer. Den større byen Kandy, som ligger sentralt i Sri Lanka, er kjent for sine hellige buddhistiske helligdommer og naturskjønne Kandy Lake. 
Fra Kandy er den beste utsikten på høyre side. Sjekk tidene HER!

16 TranzAlpine Train, New Zealand

Den fire og en halv time lange reisen mellom Christchurch og Greymouth på New Zealands sørøy kjøres en gang daglig av KiwiRail. Toget reiser gjennom jordbruksland, forbi sauer og storfe, og deretter videre mot de sørlige alpene. Etter en drøy time begynner klatringen til fjells, på stålbroer over dype kløfter og gjennom tunneler. 
Det er et kort stopp ved Arthur’s Pass-stasjonen og deretter går turen gjennom en av New Zealands lengste tunneler, over en dyp dal, og over en annen elv med utsikt over et imponerende.
Tur-retur kyst-til-kyst tar rundt 11 timer. På vei til Greymouth er den beste utsikten på høyre side av toget. 

17 Chepe Express, Mexico

Denne reisen krysser gjennom et spektakulært terreng, mye av det utilgjengelig på andre måter. Copper Canyon i den nordvestlige delstaten Chihuahua sies å være fire ganger så stor som Grand Canyon, men utgjør egentlig flere kløfter. Den dypeste er på nesten 1900 meter.
Lengden på turen avhenger av hvor du går ombord, men turen med Chepe Express fra Los Mochis nær vestkysten til innlandet Creel vil ta rundt ni timer. Toget ble åpnet i 1961 etter flere tiår med bygging, og krysser 37 broer og passerer gjennom 86 tunneler. 
Tips: Bestill turen på forhånd eller bruk et reiseselskap for å arrangere besøket. Når du skal østover, sett deg på høyre side av toget for den beste utsikten.

18 The Jacobite Steam Train, Scotland

Med start i byen Fort William i det skotske høylandet nær Storbritannias høyeste fjell, Ben Nevis, slynger denne 135 kilometer lange tur-retur-togreisen seg gjennom grønne åser, krystallblå innsjøer, dype daler og sjarmerende landsbyer.
Et høydepunkt på turen er kryssingen av Glenfinnan-viadukten med sine grasiøse kurver og ruvende søyler, med utsikt over Loch Shiel og det jakobittiske monumentet. 
Toget stopper kort på Glenfinnan Station og passerer deretter de vakre byene Lochailort, Arisaig og Morar. Ved siste stopp i Mallaig på Skottlands vestkyst har passasjerene omtrent halvannen time på seg til å utforske stedet før returen til Fort William. 
Jacobite Steam Train går fra april til oktober, og det anbefales å kjøpe billetter på forhånd