The lists

13 gode tips til Hamburg

NO

Den tyske havnebyen er bare halvannen time unna Østlandet, og har alt du trenger for en opplevelsesrik helg. Her er 13 gode tips.

SHARE THIS ARTICLE

1 Gå på konsert

Byens nye storstue, gedigne Elbphilharmonie beliggende fenomenalt til ved byens hovedpulsåre Elben. Den dramatiske arkitektoniske utformingen i en slags nygotisk stil gjør Elbphilharmonie til et spektakulært landemerke ved elven. Noen omtaler det allerede i samme åndedrag som Brandenburger Tor og slottet Neuschwanstein i Bayern.

Innvendig er det største konsertlokalet utformet som en grotte, med en akustikk av en annen verden takket være den japanske mesteren i faget, Yasuhisa Toyota.

2 Rustikt ved «torvet»

Før konserten i Elbphilharmonie bør du unne deg en lunsj på Störtebeker Restaurant i samme bygning. Den lever sitt eget liv, mye takket være torvet som langt flere enn dem som skal inn i konsertsalen besøker. I tillegg er den uformell og hyggelig, og tilbyr mat som passer veldig godt til spisestedets tilbud om ølsmaking. Det bør du prøve.

På spisekartet, som er sterkt inspirert av nordisk cuisine, finner du ferske råvarer som speiler sesongene, som asparges og trøfler, for å nevne noe. Torsk og biff er andre høydepunkter på menyen.

3 Beatles bodde her

Er du i Hamburg kommer du ikke utenom Reeperbahn, denne beryktede bydelen ikke langt fra havna herostratisk berømt for sine sexklubber og brune barer. Midt oppi dette dumpet John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Stuart Sutcliffe og Pete Best, og etter hvert også Ringo Starr . The Beatles startet sin karriere her, noe den fenomenale syngende guiden Stefanie Hempel forteller mer om på sine vandringer gjennom denne fargerike – og meget interessante delen av Hamburg.

4 I kveldingen på Elben

For å skjønne betydningen – og ikke minst fatte størrelsen på den nest største havnen i Europa – er en sightseeing på elven sterkt å anbefale. Særlig mot ettermiddagen og kvelden i halvmørket er det spennende å reise på Elben inn mellom de gigantiske fraktebåtene og digre kranene. I tillegg til kontainerområdet og skipene er kanalene i Unesco-beskyttede Speicherstadt et interessant sted. 

5 Loppemarked i «Flohschanze»

Bydelen Schanzenviertel – i området mellom kjøttmarkedet Schlachthof, Schanzenpark og Schulterblatt – er et funn om du er på jakt etter et realt kupp, eller bare ønsker å beundre folkelivet der. Selv fant jeg en rekke gamle vinylplater i god stand, men her er så mye mer. Tyrkiske grønsakshandlere innimellom brudebutikker og trendy skosjapper, for eksempel, og noen av de mest hippe interiørbutikkene du kan tenke deg.

6 Gourmet i pakkhusbyen

Etter en tur rundt i Hafen City – Hamburgs gedigne, nye boligområde, som egentlig bare er i startfasen – passer det fint å stikke innom restauranten Vlet i Speicherstrasse. En gang lå det store varehus her, som huset kaffe, te og orientalske tepper, for å nevne noe. Mye av stemningen sitter fortsatt i veggene i den gamle murbygningen.  Her serveres det klassiske retter som lam, røkt stør og lapskaus (!). Maten holder høy klasse, og prisene er relativt gode.

7 Morgenparty på fiskemarkedet

Det er ikke få natteranglere på Reeperbahn som i stedet for å dra hjem eller til hotellet heller tar turen ned til Hamburgs fiskemarked (Fischmarkt am Elbuferer – husk fiskeauksjon hver søndag morgen fra kl. 05.30) ved elvebredden. Det åpner nemlig omtrent ved soloppgang. Ifølge historien har alt som ikke kan skrus fast vært kjøpt og solgt på dette markedet helt siden 1703. For her finner du alt fra gammelt porselen, friske blomster til fersk fisk – og nettopp skruer. Samt de berømte fiskeburgerne og morgenkonserten i auksjonshallen.

8 Kulturvandring ved kanalen

Etterpå er det ikke lang vei til en lunsj på Wasserschloss, en trivelig restaurant i det som helt riktig ser ut som et lite slott på kanalen i Speicherstadt. Nydelig tysk tradisjonsmat, og strålende utsikt. Derfra kan du ta turen til Kunstmeile Hamburg litt bortenfor. I dette kunstnerstrøket ligger det hele fem anerkjente kunstinstitusjoner på rekke og rad.

9 Verden i miniatyr

Miniatur Wonderland i Kehrwieder 2 (Block D) i Speicherstadt er en merkelig, fascinerende opplevelse. Du legger knapt merke til inngangen utenfor den monumentale mursteins-bygningen ved elven. Innenfor er imidlertid trengselen på bristepunktet under det lave taket.

Klarer du likevel å karre deg til det første tablået er du solgt. Da blir du bare stående i stum beundring over de små og litt større modellene det har tatt mer enn en halv million arbeidstimer å lage.

I tillegg til alle analoge modelljernbanene har de også verdens største digitale.

10 Kultur og arkitektur

En helg er dog ikke nok om du skal oppleve alt Hamburg å by på. Byen har et betydelig utbud av museer og gallerier få byer på denne størrelsen (ca. 1,5 millioner mennesker) kan oppvise maken til. Hafen City – den nye bydelen som overtar der byens berømte kontainerhavn lå – er blitt et reisemål i seg selv, med mange restauranter og andre severdigheter som alene vil holde deg i gang et par dager. Minst.

11 Arkitekturbyen

For den arkitektur-interesserte burde et besøk i det karakteristiske Chilehaus være aktuelt. Dette var i sin tid et av verdens største i sitt slag. Bygningen i det spesielle kontorhuskvartalet . der det finnes en rekke andre interessante objekter – ble oppført mellom 1922 og 1924, og er blitt ikon for ekspresjonismen i arkitekturen. Det var ellers et av de største høyhusene i Hamburg, og er blant de mest fascinerende bygnings-konstruksjoner ikke bare i Tyskland, men i hele Europa.

12 Dra på innsjøen

Hamburg har sin egen innsjø – Alster – midt i byen. Med klassiske sightseeingbåter, roklubber, seilforeninger, et rikt fugleliv, omkranset av parker og hoteller. På et seilbrett, seilbåt eller kajakk kan du utforske innsjøen, og de mange kanalene som stråler ut fra den. 

Sjekk utleie HER!

13 Dra på shopping

Hamburg er en flott shoppingby. Moteklær, sportsutstyr og særlig sko er hamburgske spesialiteter. Fra store magasiner i den travle Mönckebergstrasse like ved jernbanestasjonen, til mer intime og elegante arkader. Mot slutten av 1970-tallet og frem til i dag har handlegater med glasstak over skutt i været. De mest berømte heter Hanse-Viertel, Galleria og Bleichenhof. 

Sjekk klassikereren er Ladake & Oelke, som ikke minst viser den lange påvirkningen Storbritannia har hatt på byens motebilde.