Landets myndigheter og næringslivet ønsker en forsiktig gjenåpning for langtids-besøkende i oktober. Initiativet fra en sterkt presset regjering og turistnæring møter imidlertid sterk skepsis i lokalbefolkningen, som frykter ukontrollerte smitteutbrudd.

Det første registrerte smittetilfellet av coronaviruset utenfor Kina dukket opp i Thailand i midten av januar. Eksperter fryktet en omfattende spredning i landet, men det skjedde ikke. Siden mai har Thailand kun hatt ett tilfelle av coronasmitte.

Lovprist

Stengte grenser og brutale restriksjoner ga resultater, men det har kostet enormt. Reiselivet er nesten utradert.

I fjor besøkte 40 millioner turister Thailand. Over 12 millioner av dem var kinesere. Fulle fly fra et titall ulike kinesiske byer landet daglig i landet. Så stengte reiselivet ned som et sentralt virkemiddel for å hindre smittespredning.

Nå ligger landets reiselivsnæring brakk.

Tidligere i uken meldte Thailand sitt første tilfelle av lokal covid-19-smitte siden 26. mai, ifølge landets helsedepartement. Det er hundre dager siden siste det ble meldt om smitte i landet.

Totalt er det registrert under 3500 smittetilfeller og 58 dødsfall siden 15. januar, me, nå maner myndighetene til en forsktig reåpning. Det kan på kort sikt bli vanskelig.

– Alle må nå samarbeide slik at vi kommer oss ut av coronakrisen. Hvis vi ikke hjelper hverandre, kan ingen av oss komme oss videre. Alle vil lide mer enn vi allerede har gjort, sier statsminister Prayuth Chan-ocha.

De nye coronatilfellene er fra thaier og fastboende som har kommet tilbake fra andre land. Alle ilegges 15 dagers karantene på statens regning eller av egen lomme. Hoteller tilbyr karantenepakker med priser på inntil 50 000 kroner for kost, losji – og tre coronatester.

Også FN har lovprist Thailands anstrengelser for å hindre spredning.

«Thailands respons, og evnen til å stanse smitte, er en suksesshistorie,» skrev FN-koordinator med ansvar for Thailand, Gita Sabharwal, i et blogginnlegg i august.

Men suksessen knyttet til de omfattende tiltakene er bare den ene siden av historien. I pandemiens kjølvann ligger et thailandsk næringsliv med brukket rygg.

STILLE: Det er lenge siden utlendinger kunne kose seg som disse på en strand i Thailand. (Foto: Bjørn Moholdt)

Katastrofalt

En ny smittebølge i mars gjorde at grensene til andre land ble stengt. Det ble også innført restriksjoner mellom provinsene. Så begynte en gradvis gjenåpning i mai. Skolene gjenåpnet seks uker forsinket 1. juli. Restauranter og barer har gjenåpnet, men med restriksjoner.

Prisen thaiene nå betaler for de brutale tiltakene er høy. Sentralbanken har nedjustert prognosene for den økonomiske aktiviteten flere ganger i år. Nå ligger det an til en nedgang på 8,5 prosent – en av de største i Asia.

Bank of Thailand har advart om en full reiselivskollaps.

– Får ikke utenlandske turister besøke Thailand blir den økonomiske aktiviteten rammet hardere neste år. Myndighetene må skape en balanse mellom reiselivsaktiviteter og å kontrollere smitteutbrudd, sier direktør Don Nakornthab i sentralbanken til Bangkok Post.

En reiselivssektor som utgjør nesten 20 prosent av den økonomiske aktiviteten har ført til massearbeidsledighet. Turistområdene ligger øde og forlatte uten utenlandske gjester på besøk på nesten seks måneder. Flere tusen hoteller er stengt og vil kanskje aldri åpne igjen.

Myndighetene har bidratt med store tiltakspakker, kontantutbetalinger og subsidierte hotellbesøk for den thailandske befolkningen, men det er høyst midlertidig.

– Jo lenger vi stenger grensene, jo mer skade vil det påføre landet, sier sjeføkonom Somprawin Manpraset hos Bank of Ayudhya til Bloomberg.

De langsiktige konsekvensene av pandemien kan føre til en katastrofe som setter alle andre naturkatastrofer fullstendig i skyggen. Tsunamien i 2004 inkludert. ©