Norsk charterbransjen og solhungrige nordmenn fikk som ventet mesteparten av ønskene sine innfridd da regjeringen fredag la frem hvilke land som oppfyller de nye smittevern-kriteriene.

Litt i Sverige

Blant landene er Hellas, Italia, Frankrike og Spania.

Men ett land glimrer med sitt fravær. Kroatia har bare 3 416 smittetilfeller totalt og 115 døde, mot Norges 8 965 og 252 tilsvarende. Likevel er ikke det populære ferielandet på den «grønne» listen. Andre land i EU/EØS/Schengen-området der reiser fortsatt vil medføre innreise-karantene når man kommer tilbake til Norge er Bulgaria, Luxembourg, Portugal, Romania og Ungarn.

– De som velger å reise må sette seg godt inn i restriksjoner, smittevernregler og anbefalinger i det landet de skal reise til. De må også være forberedt på at situasjonen kan forandre seg raskt. Vi er ikke i en normalsituasjon og unntaket fra reiserådet er ikke en oppfordring til å reise, understreket utenriksminister Ine Eriksen Søreide da regjeringen la frem sin avgjørelse.

I Sverige kan nordmenn fra 15. juli reise karantenefritt til regionene Skåne, Blekinge og Kronoberg. Reiser til resten av landet vil fortsatt medføre karantenekrav ved retur til Norge.

Men for Västra Götaland, som mange nordmenn med hytte har interesse av å reise til, er fortsatt rødt, så den svenske feriedrømmen har fremdeles ikke gått i oppfyllelse for mange. Dette gjelder også handelsnæringen i Strömstad-området, som har slitt de siste månedene.

At regjeringen har åpnet for turister fra Tyskland er særlig kjærkomment for det norske reiselivet, som har slitt i forbindelse med nedstengning og restriksjoner de siste månedene.

Mye usikkerhet

Tyskland og Nederland er blant de viktigste markedene for norsk reiselivsnæring, og i fjor sommer tilbrakte turister fra disse to landene rundt 2 millioner døgn på norske hoteller, campingplasser og vandrerhjem.

Eksperter tror ikke det blir er rush av bestillinger, til mener de det fortsatt hersker for mye usikkerhet. Myndighetenes instrukser gjelder også bare for 14 dager av gangen, og «grønt» kan fort gå i «rødt». Da må de som reiser hjem i ti dagers karantene.

Dette gjør det også vanskelig for charterselskaper og andre å kaste seg rundt og øke kapasiteten.

– For mye usikkerhet har forkludret folks planlegging, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til Flysmart24.

Pass på

Det er ellers verdt å merke seg at er man i et land som går fra grønt til rødt, må man i karantene når man kommer hjem.

– Du er kanskje på en ukes tur, og å komme seg hjem på timen blir vanskelig. Men når du kommer hjem, må du i karantene fordi landet har blitt rødt, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

– Sånne situasjoner kan oppstå. Noen land kan gå fra grønt til rødt på mindre enn 14 dager, sa fagdirektør Frode Forland ved FHI på pressekonferansen.

– Vi vil gjøre en fullstendig gjennomgang hver 14 dag, og så vil vi ta hensyn til særskilte situasjoner på ukesbasis, sa han videre.

Disse landene unntas fra UDs globale reiseråd fra og med 15. juli: Belgia, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Østerrike. I tillegg unntas regionene Blekinge, Skåne og Kronoberg i Sverige. ©