Øyas turistminister Lela Muhamed Mussa henviser til flere nylige hendelser, som ifølge henne  involverer i overkant lettkledte besøkende.

– Flere turister er sett på offentlige områder omtrent helt nakne, sier Mussa blant annet til nyhetskanalen CNN.

Hun understreker samtidig at det ikke nødvendigvis er turistene som blir bøtlagt. Derimot er det turledere og -operatører som skal sørge for at kleskodene håndheves, og som bøtlegges om ikke kleskodene opprettholdes.

– Er du reiseleder og er ansvarlig for en besøkende som er uanstendig kledd på offentlig sted risikerer du bøter på mellom 6000 og 8500 kroner – avhengig av alvorlighetsgraden, sier ministeren.

PASS PÅ: Innbyggerne på Zanzibar har sett seg lei på lettkledte turister ikke minst i Zanzibars Stone Town. Det kan få økonomiske konsekvenser – for reiseledere og turoperatører. (Foto: Bjørn Moholdt)

For turoperatører kan det bli dyrere. For om en lettkledt turist de er ansvarlig for blir anholdt ligger bøtene på mellom 8500 og 17 000 kroner.

– Vi respekterer at nasjoner og mennesker er ulike, med ulik praksis i disse spørsmålene, men de besøkende har samtidig et ansvarlig for å sette seg inn i Zanzibars kultur før de kommer til landet, mener Mussa.

Mens badetøy generelt blir sett på som akseptabelt for turister som besøker øyas populære strender, er det mer konservative kleskoder andre steder på Zanzibar, en muslimsk semi-autonom region i Tanzania.

– På offentlige steder må turister dekke seg til – fra skulderen til nedre del av magen og til kneet, sier ministeren.

Praksisen er ikke ny, men en strengere håndhevelse skal ifølge Mussa være «en påminnelse om de eksisterende lovene».

Les mer om Zanzibar HER!

Zanzibars retningslinjer for besøkende – som er å finne på øyas offisielle turistnettsted – gir tydelig instruks om at det er forbudt å ferdes i badedrakter og sparsomme antrekk på offentlige områder. Det er gjort unntak for hoteller og ferieanlegg.

– Å innta alkohol i offentligheten kan fornærme innbyggerne, står det blant annet i instruksen på nettsiden. 

Nakenhet på stranden er heller ikke akseptabelt. Å kysse i offentlighet eller «utvise fysisk kjærlighet» er heller ikke vanlig for Zanzibar.

Den lokale advokaten Fatma Karume sier til CNN at Mussos uttalelser om kleskode kan legge en demper på besøket i Zanzibar. Hun mener at de fleste besøkende er oppmerksomme på de lokale tradisjonene, ikke minst når de vandrer rundt i Stone Town, den populære, historiske «hovedstaden» med mange moskeer. ©