De som fra før har status som britisk borger i utlandet, en type nasjonalitet som ble brukt fram til Hongkong ble tilbakeført til Kina i 1997, vil fra søndag kunne søke om å bo og jobbe i Storbritannia for opp til fem år og etter hvert søke om statsborgerskap.

Fra før hadde personer med denne statusen rett til et britisk pass, men kunne bare besøke Storbritannia i seks måneder og ikke jobbe eller bosette seg der.

Storbritannia sier landet handler som et svar på sikkerhetslovene som Kina innførte i fjor og som har rammet Hongkongs demokratiforkjempere hardt.

– Jeg er svært stolt over at vi har fått til denne ordningen som gjør det mulig for britiske borgere i Hongkong å leve, jobbe og etablere seg i vårt land, sier statsminister Boris Johnson.

Les mer om Hongkong HER!

– Ved å gjøre det hedrer vi det dype historiske og vennskapelige båndet til folket i Hongkong, og vi står opp for frihet og selvstendighet – verdier både Storbritannia og Hongkong holder kjært, sier Johnson.

En hvert innbygger i Hongkong som er født før 1997 kan søke om status som britisk borger i utlandet. Den britisk regjeringen anslår at opp mot 322 400 av Hongkongs 7,5 millioner innbyggere vil søke om visumet.

Kinesiske myndigheter er lite glade for den nye ordningen og opplyser at de britiske BNO-passene ikke lenger vil bli godtatt.

– Fra og med 31. januar kommer Kina ikke lenger til å anerkjenne de såkalte BNO-passene som reise- og id-dokument og forbeholder seg retten til å ta ytterligere grep, sier en talsmann for kinesisk UD.

– Storbritannia forsøker å gjøre et stort antall av Hongkong innbyggere til annenrangs britiske statsborgere og har med det helt endret BNO-passenes natur, sier Zhao Lijian. ©