Det tilsvarende i samme periode i fjor var 70 prosent. Men det var før pandemien, som har forrykket hele balansen. På den bakgrunn er 63 prosent et oppsiktsvekkende høyt tall, fordi det hersker så mye usikkerhet både knyttet til selve smitten, men også vaksinasjons-programmet som nå rulles ut.

En noe svekket reiselyst gir seg også utslag i feriebudsjettene, ifølge arbeidsgiver-organisasjonen Virke sin store undersøkelse over nordmenns ferieplaner. Om man holder de aller dyreste feriene utenom – de på over 100 000 kroner – er nordmenns feriebudsjett for det kommende året i gjennomsnitt på 30 200 kroner per husstand. Inkludert de aller dyreste ferieplanene er årets gjennomsnittlige feriebudsjett på 35 350 kroner. 

Det er nesten 10 000 kroner mindre enn i 2020 pr. husstand, og en nedgang 6 400 kroner fra 2020. Det er ikke uventet det laveste tallet på ti år. Men da har det vært en jevn stigning frem til 2019.

Halvparten av oss planlegger utenlandsferie dersom reiserådene endres før sommerferien. Syv av ti sier Corona-pandemien vil påvirke reiseplanene deres i 2021. Samtidig holder svært mange døra åpen for å justere planene. Smittesituasjon, avbestillings-muligheter, vaksiner og reiseråd trekker i retning av et ønske om å reise ut av Norge for over halvparten av de spurte.

Noen tall

  • 63 prosent har planer for sommerferien, mot 70 prosent for ett år siden.
  • 31 prosent har planer for påskeferien, mot 37 prosent for ett år siden.
  • 16 prosent har planer for vinterferien, mot 23 prosent for ett år siden.
  • 31 prosent sier at de vil reise mindre på feriereiser til utlandet etter pandemien.
  • 28 prosent mener antallet jobbreiser vil være færre på andre siden av pandemien.
  • 16 prosent sier de vil reise mer på fritidsreiser i Norge når pandemien er over.

 

Selv om mange av de spurte er usikre i hvilken grad de kommer til å reise kommende sommer vil en betydelig opplagret utferdstrang kunne endre bildet betydelig. Det er også verdt å merke seg at 13 prosent sier de vil reise mer til utlandet enn tidligere.

I den tyske avisen Rheinishe Post i helgen – gjengitt av flysmart24 – sier administrerende direktør Fritz Joussen i reisegiganten TUI at det blir en tilnærmet normal Syden-sommer i år.  Hos den største pakkereise-arrangøren i Norge, Ving, er ikke optimismen like stor.

– Det kommer til å være mye mer fokus på sikkerhet under alle deler av reisen. Jeg forventer ikke at vi kommer å se samme høye chartervolumer ut fra Norge i sommer som de siste årene, sier Ving-sjefen i Norge, Marie-Anne Zachrisson til flysmart24.

Samtidig tror hun markedet vil komme tilbake til normalen etter hvert.

– Det tar nok litt lenger tid – kanskje ikke kun om noen få måneder, sier hun. ©