Det gjelder både fra nord og sør på øya.

Kan få nytt liv

Torsdag hadde over 3000 personer blitt evakuert fra utsatte områder, og regionens leder Fernando Clavijo beskrev skogbrannen som den mest komplekse på Kanariøyene de siste 40 årene.

Clavijo sier fredag at ingen flere måtte evakueres over natta, og at myndighetene vurderer å oppheve bevegelsesrestriksjonene for nesten 4000 som er beordret til å holde seg hjemme, etter at brannmannskapene jobbet iherdig natta gjennom.

– Brannen og været har oppført seg mer normalt etter å ha vært svært unormalt tidligere, og vi fikk jobbet mer intensivt gjennom natta med å etablere brannlinjer på bakken, sier han.

Brannen oppsto onsdag i en nasjonalpark rundt vulkanen og fjellet Teide, Spanias høyeste punkt. Grunnet høye temperaturer og tørt klima rakk brannen å svi av nesten 40 kvadratkilometer med vegetasjon.

Myndighetene bedyrer at vinden stadig kan puste nytt liv i flammen. Det er ventet at temperaturen vil stige på øya i løpet av helga.

Hold dører og vinduer lukket

Tiltakene knyttet til det populære utfartsområdet på og rundt Teide har som mål å gjøre det lettere å engasjere seg i arbeidet med å kontrollere brannen. 250 brannmenn på bakken og rundt 15 «luftressurser» jobber hardt med å begrense brannene, og trenger armslag. Brannen rammer hovedsakelig fjellområder på øya, nærmere bestemt de høyere delene av Arafo, Candelaria, La Victoria de Acentejo, Santa Úrsula, La Orotava og El Rosario. 

Et annet forebyggende tiltak har ført til evakuering av en rekke befolkningssentre i nærheten av de berørte områdene, som kan omfatte enkelte fritidsboliger eller bygdehus. 

I El Rosario har befolkningen som bor i byen La Esperanza fått ordre om å holde seg innendørs for å unngå eksponering for røyk og aske. I den forbindelse har myndighetene også anbefalt at beboere i områder nær grensen til det avsperrede området bør unngå å oppholde seg utendørs i lengre perioder og holde dørene og vinduene lukket.

De bør også bruke FFP2 ansiktsmasker for å forebygge luftveisproblemer.

Helt trygg

Samtidig er situasjonen helt normal på alle de større turiststedene og byene på øya, som ligger ved kysten og dermed unna de berørte fjellområdene. 

Dette inkluderer feriestedene, hotellene og andre overnattingssteder, samt strendene og andre turistattraksjoner i Arona, Adeje, Santiago del Teide, Guía de Isora, San Miguel de Abona, Puerto de la Cruz, samt hovedstadsområdet inkludert Santa Cruz de Tenerife og La Laguna.

Alle havne- og flyplassoperasjoner fortsetter som før og har ikke registrert noen kanselleringer på grunn av brannen. Veitrafikken rundt øya er også upåvirket, bortsett fra stengte veier på adkomstveier inn i fjellområdet.

Ifølge myndighetene er sikkerheten for folk på øya godt ivaretatt. Det er så langt ikke innrapportert personskader knyttet til brannen. 

– Tenerife er derfor helt trygg for alle turister på dette tidspunkt. De kan fortsett trygt nyte ferien på øya, skriver det spanske turistkontoret blant annet i en pressemelding.

Samtidig bes folk på øya om å ta alle forholdsregler, følge sikkerhets-anbefalingene og holde seg informert om utviklingen av brannen ved å følge den offisiell rapporteringen fra den regionale regjeringen og myndighetene på Kanariøyene:

  • Nyhetsnettstedet for regionalregjeringen på Kanariøyene HER! 
  • 1-1-2 Kanariøyene HER! 
  • Island Council of Tenerife HER!
  • Informasjonssenteret for motorveier på øya Tenerife finner du HER! 
  • Berørte og andre interesserte kan følge situasjonen på noen av webkameraene spredt rundt om på øya. De finner du HER!

Et telefonnummer for nettverket av turistinformasjonssentre på øya er også satt opp for å svare på spørsmål på spansk og engelsk fra besøkende: (+34) 922 255 433, en tjeneste som vil være tilgjengelig mellom 09:00 og 20:30 (lokal tid). ©