Planen er å starte med fem fly, som skal på vingene i løpet av første halvår 2021. Selskapet skal fly både innenlands og ha direkteruter til europeiske reisemål.

Sterk lidenskap

Erik Gunnar Braathen har blant annet vært administrerende direktør for flyselskapet Braathens, i perioden 1989-99, og var styreleder i Norwegian Air Shuttle. Han er sønn av Bjørn G. Braathen, som var sentral i oppbyggingen av norsk luftfart i etterkrigstiden. Hans far Ludvig startet i sin tid flyselskapet Braathens, i 1946.

MOT SKYENE: Dette teamet, ledet av Erik G. Braathen (midten), har gått sammen om å etablere et nytt flyselskap. Foreløpig består ledelsen i selskapet av Brede Huser (tidligere direktør for Norwegian Reward), Thomas Ramdahl (tidligere kommersiell direktør i Norwegian), Asgeir Nyseth (tidligere driftsdirektør i Norwegian), Alf Sagen lang erfaring fra Norwegian i ulike roller), Bjørn Erik Barman-Jenssen (tidligere sjef for bakketjenester og cargo i Norwegian) og Tord Meling (bakgrunn fra Deloitte og mange år i Norwegian, blant annet som sjef for flyfinansiering). (Foto: Nicolas Tourrenc)

Erik G. Braathen er også bror av Per G. Braathen, som driver stort innen innenriks fly i Sverige, og gjennom sitt selskap Braganza eier flere reiselivsbedrifter i Norge og Sverige, blant annet Ticket, Escape Travel og Dyreparken i Kristiansand.

Målet for det nye flyselskapet, der Braathen går i allianse med flere tidligere Norwegian-topper, er å komme på vingene før sommeren neste år.

I en pressemelding fra initiativtakerne er planen «å bygge et kundevennlig og økonomisk bærekraftig flyselskap som sikrer tilbudet på det norske stamrutenettet, samt flyr direkte til europeiske reisemål».

– Vi har en sterk lidenskap for norsk luftfart, sier initiativtaker Erik G. Braathen i den samme pressemeldingen.

Han tror ikke at markedet vil komme tilbake dit det var i forkant av Corona-pandemien.

– Vi vil benytte all vår erfaring og kompetanse for å bygge et nytt, norsk flyselskap tilpasset den økonomiske virkeligheten og passasjerenes behov, skriver han videre.

Braathen har en rekke personer med solid kompetanse og erfaring fra sentrale roller i norsk luftfart med seg på laget. Blant disse er Thomas Ramdahl, Asgeir Nyseth, Brede Huser, Bjørn Erik Barman-Jenssen, Alf Sagen, og Tord Meling.

Heldigital

Thomas Ramdahl med fartstid i Norwegian er utpekt som kommersiell direktør i det nye selskapet. Han mener luftfarten i lang tid vært preget av «en usunn volumvekst».

– Vår forretningsmodell avhenger ikke av å få stadig flere til å fly stadig mer for å oppnå lønnsomhet. Vi skal fly til steder og tider med høy etterspørsel blant norske reisende, og være et ansvarlig transportalternativ der tog, buss og bil ikke strekker til, skriver han.

Ifølge initiativtakerne har responsen fra sentrale luftfartsaktører vært positiv. Det jobbes nå med finansiering av satsingen.

Det er også sendt en formell henvendelse til Næringsdepartementet med ønske om økonomisk støtte.

Selskapets forretningsmodell handler om å «leie inn moderne fly til en rimelig pris, ansette de beste medarbeiderne, og bygge et heldigitalt selskap med lite kompleksitet».

Det skal i sum sørge for lave kostnader. For kundene blir det snakk om «konkurransedyktige priser og en effektiv og god digital reise fra bestilling til ankomst».

25 personer jobber ifølge pressemeldingen med å bygge det nye flyselskapet, som planlegger oppstart med fem fly av typen B737-800 eller A320.

Navn på babyen foreligger foreløpig ikke.

AGRESSIV: Den ungarske lavprisaktøren er kjent for en satsing med en aggressiv prismodell.

Planen er å hå operere med nærmere 400 ansatte innen 2022. Besetningen ombord skal være underlagt norske kollektivavtaler.

Mer konkurranse

Satsingen annonseres samme dag som det ungarske lavprisselskapet Wizz Air holder pressekonferanse om sine norgesplaner. Etter alt å dømme går de rett i strupen på Norwegian og SAS sine mest lønnsomme ruter, der også den nye norske satsingen setter inn støtet.

Etter det tettstedet flysmart24 kjenner til kommer Wizz Airs norske satsing i gang allerede i november. I første omgang er det snakk om tre ruter innen Norge – Oslo-Bergen, Oslo-Trondheim og Oslo-Tromsø.

Ikke ulikt det norske initiativet vurderer Wizz Air Corona-krisen som tidenes mulighet til å bygge seg opp. Selskapet har solid økonomi og slik sett kan velge å etablere seg på de rutene som blir ledige når andre legger ned.

Med Corona-pandemien som festbrems har frekvensen på de største norske rutene blitt drastisk redusert, og det er tydelig at Wizz Air nå hopper inn i dette markedet når konkurransen i så stor grad er redusert til et minimum. ©