Boligbytte er ingen ny idé, men har fått en tydelig renessanse den siste tiden.

Rimeligere

– Stadig flere får øynene opp for denne måten å feriere på, sier Arne Haukeland til TV2.

Haukeland er daglig leder av den norske, svenske og islandske avdelingen av HomeLink International – et selskap som har drevet med boligbytte siden 1953.

Etter å ha drevet boligbytteforeningen i Norge i 25 år, ser Haukeland nå en åpenbar trend.

– Trenden med boligbytte har vært økende i flere år, og nå ser vi at pilene går bratt oppover, sier Haukeland.

Han og familien har byttet bolig med andre familier i over 20 år, og på denne måten fått opplevelser de aldri ville ha fått uten boligbytte. i tillegg har det også vært langt rimeligere enn andre boformer.

– Vi har byttet bolig 17 ganger på disse årene med folk fra Marokko, Frankrike, Tyrkia, Tenerife, Italia, Sverige og Skottland, sier Haukeland.

Økende trend

Haukeland mener en familie fort kan spare rundt 25 000 kroner på en tre ukers ferie, ved å velge denne ferieformen fremfor å bo på hotell – på grunn av både gratis bolig og gratis bilbytte.

I en TV 2-undersøkelse svarer over én av tre at den økonomiske situasjonen gjør det vanskeligere å finansiere sommerferie i år. Det er en markant økning fra i fjor. I mai i 2022 svarte én av fire at de slet med å finansiere sommerferien.

Denne trenden har fortsatt i år. Ettersom det snart koster 12 norske kroner for en Euro blir det fort kostbart å reise utenlands.

 I tillegg til at denne ferieformen er mer økonomisk, påpeker trebarnsmoren Cecilie Beske Eide overfor TV2 at husbytte også er god delingsøkonomi – samt at det er miljøvennlig.

Bratt oppover

Beske Eide bor på Lundamo sør for Trondheim og er medlem av en familie med barn, svigerbarn og barnebarn som alle ønsker å feriere sammen. Da fant hun at en løsning er å annonsere boligbytte på Facebook.

Nå håper de å bytte bolig med noen i Oslo-området eller Sørlandet, men gjerne også i Nord-Norge

Bytte-veteranen Haukeland sier at trenden med boligbytte har vært økende i flere år, med en økning i år fra i fjor på 25 prosent.

– Pilene går nå bratt oppover, sier Haukeland konkluderer han overfor TV2. 

9 gode råd ved boligbytte

1. Beskriv hjemmet ditt ærlig i din annonse og i all korrespondanse. Du vil gjerne at din byttepartner blir positivt overrasket når de ankommer, ikke skuffet. Du må aldri skjule at du har husdyr.
2. Etterlat hjemmet ditt rent. Renslighet er jo svært forskjellig fra familie til familie og fra land til land. Hvis gulvene er støvsuget, kjøleskapet tømt, komfyr og ovn er rengjorte, badeværelset er fritt for skitt og sorte renner, og vinduene så man kan se gjennom dem, så er det ok. Det er ikke meningen at du skal male huset.
3. Lag plass til dine gjester. Rydd bort nok av dine personlige eiendeler til å la det være plass på hyller, i garderobeskap, og i skuffer slik at dine byttepartnere kan tømme sine kofferter, ordne sine ting i soverom og bad og føle seg hjemme.
4. Legg igjen minst to sett med rene lakner per seng og to sett med håndklær pr person.
5. Lag din egen «Guide til mitt hjem og mine omgivelser». Denne enkle permen bør inneholde lokal turistinformasjon, instruksjoner om husholdningsartikler og elektriske apparater, kjæledyr og plantestell, detaljer om søppelrydding osv. Det er også nyttig å legge inn telefonnumre for en anbefalt lege, tannlege, barnevakt, gode restauranter og hjelpsomme venner. Det er viktig å ikke ta med alt for mye informasjon slik at dine byttepartnere ikke blir helt overveldet av all den informasjonen du gir.
6. Fyll ut boligbytteavtalen. Bruk boligbytteavtalen for å unngå alle misforståelser og avklare hvem som betaler hva angående telefon, elektriske regninger, gassforbruk, forsikringsutgifter i tilfelle ulykker, og basismatvarer som mel, sukker, matolje osv.
7. Sikre en varm velkomst for dine gjester. Hvis du ikke møter din byttefamilie er det en god ide å la noen venner eller familie komme innom og ønske dem velkommen. Din byttefamilie har kanskje en del spørsmål. En slik velkomst er alltid velkommen!
8. Sett igjen litt mat som familien kan få når de kommer. De er jo trette etter reisen og vil bli glade for litt mat og drikke. Det behøver ikke være så mye.
9. Gi dem en velkomstgave! Det er god tradisjon å gi den besøkende familien en liten velkomstgave. En lokal spesialitet, en flaske vin eller lignende. ©