For noen år siden ble de ansett som selve symbolet for Kinas økonomiske fremgang. Nå er tusenvis av herskapshus blitt «hjem» for storfe – og reisemål for dem som jakter det helt spesielle.

JORDTEIGER: Slik dyrker nå bøndene i områdene jordlappen mellom bygningene.

Attraksjon

Flere steder i det enorme landet er forlatte boligprosjekter overlatt til naturen. The State Guest Mansions for eksempel, som ligger rundt åsene i Shenyang – omtrent 650 km nordøst for Beijing – ble opprinnelig planlagt av Greenland Group, en Shanghai-basert eiendomsutvikler.

De startet arbeidene i 2010, men ifølge nyhetsorganet AFP stoppet prosjektet opp etter to år. Tilbake sto halvt utbygde hjem bygget for landets voksende øvre middelklasse.

De etterlatte eiendommene ligger spredt utover som en «åker» av herskapshus, og overlatt til naturen – samt storfe og andre som vandrer fritt i området. 

Som turister med øye for denne spesielle delen av kinesisk historie.

Kuttet finansieringen

Bøndene i området har nå begynt å ta landet rundt bygningene i bruk. Med det er ironien nærmest komplett. Det økonomiske underet som Kina langt på vei er medførte blant annet at rundt halvparten av landets befolkningen – godt over 600 millioner mennesker – migrerte fra landsbygda til det de trodde var et bedre liv i byene.

For svært mange medførte det riktighet.

FJØS: Nå brukes jordteigene rundt til kyr og annen buskap – og mange av garasjene til fjøs.

Baksiden av denne utviklingen er det vi ser i Shenyang. Her har bøndene som ble igjen begynte å dyrke jordteigene rundt de en gang så staselige bygningene, som normalt ville kostet titalls millioner, men som ingen flyttet inn i.

Den eksakte årsaken til hvorfor dette boligprosjektet gikk så fryktelig galt er egentlig aldri kommet til torgs. Lokale bønder mener korrupsjon helt opp på regjeringsnivå er årsaken, men trolig skyldes situasjonen at finansieringen til prosjekter som dette ble kuttet fra offisielt hold da myndighetene begynte å slå ned på den ukontrollerte utviklingen i boligmarkedet.

Dette markedet utgjør utrolig nok mer enn 25 prosent av Kinas totale brutto nasjonalprodukt (BNP).

Ikke uvanlig fenomen

I tillegg til å pløye landet mellom husene er de forlatte garasjene til de potensielt imponerende herskapshusene gjort om til lagringssted for blant annet høyballer. Det er også reist enkle gjerder for å skille dyrene som nå beiter i det som skulle bli boligeiernes omfangsrike hageanlegg.

Ifølge de som har besøkt «spøkelseshusene» er interiøret i dem nesten enda mer gripende enn utsiden. Et tungt lag med støv og rester av søppel er nå den eneste innredningen i rommene, en sterk kontrast til det som ser ut til å være marmorgulv og -søyler, krystall-lysekroner og svært forseggjorte himlinger. 

Der salgssenteret for boligprosjektet en gang var står fortsatt en modell av det ferdige nabolaget på 260 villaer.

Spøkelsesbyer er slett ikke uvanlige i Kina, hvor anslagsvis 65 millioner hjem nå står tomme. I flere tiår ble landets økonomi drevet av eiendom, så mye at regjeringen ofte oppmuntret til storskala utbygginger. Men en aldrende befolkning kombinert med prispolitikken er blant faktorene som resulterte i en ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, og førte til flere «døde» byer.

Thames Town, en forstad utenfor Shanghai designet for å etterligne London, er nå nesten tom.  Kangbashi, eller «den tomme byen» i Ordos, er ellers den mest kjente av dette fenomenet. ©