DE GAULLE: Frankrikes store statsmenn Charles de Gaulle var ostens betydning bevisst.

– Hvordan kan du regjere i et land med 246 ulike typer ost, er et berømt sitat av den legendariske franske statsmannen Charles de Gaulle (1890-1970). Han var ikke bare opptatt av alle ulikhetene i det populære landet. Med det talende sitatet beskrev han også hvor viktig ost er for den franske befolkningen.

Støtt produsentene

Selv den minste landsby i dette mangslungne landet har en delikatesse-butikk med et utvalg av lekkerbiskener du her på berget må til de største byene for å finne maken til. Og selv da er man trolig ikke i nærheten av å oppvise mangfoldet som det man finner i Frankrike.

Men nå sliter produsentene. Industrien og ikke minst alle restaurantene er giret opp mot den store interessen for alle de ulike variantene av ost, men under Corona-krisen har folk ikke vært utendørs og fått muligheten til å handle.

I tillegg er ost ofte en delikatesse som koster penger, noe det er mindre av blant mange som er i permisjon, har mistet jobbene sine, eller nå sparer i frykt for at de vil havne i de to nevnte kategoriene.

Belgierne må spise mer poteter – LES HER!

Samtidig ber nå meieri-organisasjonen Terre de Lait folk om å spise mer ost i solidaritet med franske ostemakere. Organisasjonens «fromagissons» -kampanje, en kombinasjon av «fraage» (ost) og «agissons» (la oss handle), oppfordrer folk til å kjøpe mer av de tradisjonelle ostene for å støtte franske produsentene, som har opplevd et fall i ostesalget på 60 prosent siden krisen begynte.

UTVALG: Selv det minste stedet i Frankrike har et utvalg av oster som dette.

Også her

Ifølge Terre de Lait gjør Corona-pandemien at de fleste forbrukerne nå fokuserer på mer enkle meieriprodukter som melk, smør og fløte, og avstår fra å handle de tradisjonelle, smaksrike ostene. Det gir store negative ringvirkninger for Frankrikes mange tusen oste-produsenter. Terre de Lait oppfordrer derfor alle til å «samarbeide slik at Frankrike fortsatt er et land av tusen oster» når denne krisen er over.

Ifølge det franske tidsskriftet Agri Culture ble bare 500 tonn av en antatt produksjon på 2000 tonn solgt i april.

I sin «spis mer ost»-kampanje fremhever Terre de Lait oster fra regioner som Saint-Nectaire, Camembert, Cantal og Reblochon, i et land kjent for å ha over 1200 varianter.

– Selv om mange restauranter kanskje ikke bestiller så mye ost som de pleide er det ingen grunn til at ikke folk kan glede seg over dem hjemme, sier Terre de Lait videre i sin kampanje.

Og det er ikke bare innbyggerne i Frankrike som nå kan avhjelpe problemet. Har du tilgang til tradisjonelle franske oster der du bor oppfordres du herved til å handle mer av dem i solidaritet.

Spis ost for en god sak, rett og slett. ©