Den sørafrikanske turistnæringen har i likhet med kolleger verden rundt vært hard presset. De trakk derfor et lettelsens sukk da president Cyril Ramaphosa kunngjorde åpningen sist onsdag.

Reisende inn til landet vil fortsatt være underlagt strenge helseprotokoller. Blant annet må besøkende dokumentere en negativ Covid-19-test som kan dateres ikke mer enn 72 timer før avreise fra hjemlandet. 

Har du ikke dette på plass havner du i karantene ved ankomst for egen regning.

– Med de helseprotokollene som nå er på plass er vi er klare til å ta imot gjester trygt og komfortabelt, sier David Frost, administrerende direktør i Southern Africa Tourism Services Association (Satsa), i en kommentar.

Klubber og restauranter er åpne igjen, på visse vilkår, blant annet at gjester overholder regler for sosial distansering. 

– Vi er glade for at regjeringen nå gjør det mulig for turismeindustrien å vokse igjen og gi jobber. Ved bruk av gode helseprotokoller kan vi sikre at Sør-Afrika er posisjonert som et ledende globalt sikkert reisemål, som tilbyr en overflod av turistmuligheter, service og opplevelser i verdensklasse, sier Jeremy Clayton i Federated Hospitality Association of South Africa, den nasjonale handelsforeningen for reise- og hospitality-industrien i Sør-Afrika.

Sammenlignet med flere afrikanske land har Sør-Afrika vært relativt hardt rammet av Covid-19, med nærmere 750 000 smittetilfeller og vel 20 000 døde. Etter smitte- og dødstoppen i juli har tallene gått jevnt nedover.

Landet med nærmere 60 millioner innbyggere er svært avhengig av reiseliv. Den utgjør mer enn ti prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), mot Norges rundt fire prosent, og det har vært et sterkt press fra næringen om en gjenåpning. 

Rundt 16 millioner besøker landet hvert år (2018-tall), det desidert mest besøkte landet i Afrika, og kjent ikke minst for sine safari-opplevelser, den smellvakre havnebyen Cape Town og vinlandet bortenfor. ©