Det er snakk om to historiske togturer samt Orient Express sin La Dolce Vita.

Bærekraftig

Besøkende flommer inn over Italia. Myndighetene regner med at nærmere 75 millioner vil ankomme landet fra utlandet i år, som er et hopp fra 56 millioner i fjor.

LES MER: (N)orientexpressen til Norge!

Målet med togsatsingen er blant annet å få gjestene til å velge mer bærekraftige løsninger. På den bakgrunn har Italias statseide togoperatør Ferrovie dello Stato Italiane (FS) lansert FS Treni Turistici Italiani – italienske turisttog.

– Det nye selskapet er designet og kalibrert for kvalitet og bærekraftig turisme med fokus på å gjenoppdage og spre besøket rundt om på Italias kulturelle severdigheter, sier selskapet blant annet i en uttalelse.

FS vil tilby tre servicenivåer, inkludert også eksisterende tjenester.

Historiske tog

Toppnivået blir luksustog, som inkluderer Venice Simplon-Orient-Express, operert av Belmond Train som allerede har togturer fra kontinentet til byene Firenze, Roma, Venezia og Verona. Som en del av det eksklusive tilbudet kommer også den etterlengtede Orient Express’ La Dolce Vita igang fra neste år – et tilbud som opphørte i 1977.

Neste nivå blir espressi (ekspress) og treni storici (historiske tog) – de mest omfattende i det nye tilbudet. Ekspresstogene får oppussede vogner fra 1980- og 1990-tallet, og vil inkludere spise- og sovevogner samt oppbevarings-områder for ski, sykler og «mobilitets-kjøretøyer» – som for eksempel rullestoler.

Et tredje tilbud blir de historiske, som vil bestå av en samling FS Italiane Foundations mer enn 400 historiske og beskyttede togsett. De vil operere oftere og ha tilbud som guidede turer, vandreruter og smaksprøver.

Kortere turer

Det vil bli introdusert nye dag- og nattog-tilbud, både på mellom- og langdistanseruter mellom populære reisemål. Det inkluderer fra Roma til Catanzaro, gjennom Metaponto og Reggio Calabria, fra Roma eller Milano til Calalzo/Cortina, og fra San Candido til Genova.

Det skal også rustes opp lokalt for å sikre tilgang til mindre besøkte reisemål «rike på historie», inkludert «naturskjønne landsbyer og områder preget av særegne mat- og vintradisjoner», sier selskapet blant annet.

Ifølge CNN blir det også såkalte «cruise»-tog, det vil si kortere turer, som å reise fra Roma en fredag kveld og ankomme Calalzo-Pieve for en helg med ski i Cortina d’Ampezzo. 

LES MER: Dolomittene – et naturens underverk!

En annen opplevelse blir for eksempel en sør-italiensk reise fra Umbria til Puglia, som varer i omtrent fem eller seks dager. ©