Det kan sies å være hovedkonklusjonen vi som reisende kan trekke fra verdens største reiselivsmesse ITB Berlin, som i hovedsak rettet seg mot bransjen.
ITB brukte slagordet «Open for change» som tema for messen, som samlet 2300 utstillere fra 150 land.
Maldivene på topp
En annen konklusjon som allerede har vært merkbar er at etter tre lange år med Corona er reiselivet på full fart tilbake globalt. I 2023 forventes det at hele 83 prosent av reiseaktiviteten vil lande på 2019 nivå.
2024 blir ifølge prognosene året da alt ville være som før pandemien. Om ikke annet graverende skulle skje.
I fjor var ikke overraskende sol og strand viktigst for vår reisevirksomhet, og ser ut til å gjøre det også inneværende år. Ikke overraskende er det Spania som dominerer, men også Tyrkia er populært. Det skyldes trolig «kost og nytte»-faktoren. Du får mye for pengene sammenlignet med langt dyrere land i det vestlige Middelhavet.
Ifølge den internasjonale målestandarden Destination Performance Index (DPI – utgitt av Den internasjonale kongress- og messe-organisasjonen ICCA) var imidlertid Maldivene det mest populære reisemålet i 2022.
Alternativ behandling
Trenden med at reisende velger reiser basert på verdier vokser. I denne «sekkeposten» finner vi utøvelse av ulike typer sport, velvære og økoturisme. Velværepakker, der fokuset er på helhetlige opplevelser som yoga og spa spås å nå nye høyder.
Naturbasert turisme som «eventyrlige» aktiviteter, økoturisme, og sol og bad forventes å utgjøre 57 prosent av alle verdens reisepakker i 2023. I denne sammenhengen må de reisende være forberedt på å betale mer for sine ferieopplevelser, men da er også innholdet mer interessant og innholdsrikt.
Pandemien har også økt interessen for reiser med helse som fokus. Yoga, ulike spabehandlinger, godt kosthold, «alternative» behandlingsformer og boformer er et marked i sterk vekst. Tidligere var dette markedet forbeholdt eldre, men nå benytter stadig flere unge mennesker seg av denne type reise.
Velferd og helse
Ivana Kolar som leder turoperatøren Tourism 365 kan fortelle at Kroatia er blant landene som vektlegger helsereiser fremover. I streben etter å nå unge reisende har hun tatt i bruk Instagram for å promotere gjørmesauna som sies å være «et sexy tilskudd på veien mot god helse».
Globalt er de raskest voksende reisemålene nettopp relatert til velferd og helse. Destinasjoner med slike tilbud vil sannsynligvis få en vekst på elleve prosent i perioden 2023 – 2027.
Norsk velvære
Hele 73 prosent av reiseselskapene på ITB-messen merker en økt interesse for bærekraft* hos sine kunder i 2022. Det viser seg også at reisende er villige til å betale mer for bærekraftige produkter og tjenester som blant annet inkluderer fornybar energi og karbonfangst, og betaler gjerne ekstra for lokale produkter som mat og drikke.
I et mer lokalt perspektiv gjør gjør ifølge flere kilder storbyferie et comeback. Byer med mye kultur og kulturrelaterte arrangementer som musikk og type Pride-festivaler topper listene.
Byene Edinburgh, Lisboa og Tokyo samt Dublin og New York kan forvente storinnrykk i 2023.
Nesten halvparten (46 prosent) av alle spurte nordmenn i en ny måling er åpne for velværeferier enn tidligere. Et flertall (59 prosent) mener det er fordi de er mer fokusert på sin mentale og fysiske helse etter pandemien. Nordmenns mest ettertraktede velværereise handler nemlig om å redusere stress (31 prosent), etterfulgt av turer for å bedre søvnen (28 prosent). ©
*Kilde: Euromonitor, Travel Survey