Landsbyen La Sambuy på 1700 meter har ikke hatt skiheisene lenge. De ble oppført i 2016, men blir ikke lenger brukt.
River heisene
– Før hadde vi snø fra begynnelsen av desember til slutten av mars, sier ordføreren i byen med 7500 innbyggere, Jacques Dalex, til CNN.
– Sist vinter hadde vi snø i kun fire uker, og det var lite av den.
Han mener byen kan leve med den årlige kostnaden for å vedlikeholde heisene på nærmere 900 000 kroner, men med en stadig kortere skisesong er driftsutgiftene på vel fem millioner kroner tyngre å svelge.
I sommer vedtok bystyret å rive skiheisene. I stedet vil byen forsøke å tiltrekke seg turister i sommersesongen – for eksempel fotturer i det vakre alpelandskapet.
Mange legges ned
La Sambuy er ikke det eneste franske skistedet som opplever en «nedsmelting» på grunn av høyere temperaturer og mindre snø. I fjor rev et annet fransk alpinanlegg, Saint-Firmin, skiheisene etter å ha opplevd at skisesongen har gått fra måneder til uker.
Global oppvarming er årsaken.
Den franske miljøgruppen Mountain Wilderness sier ifølge CNN at den har revet 22 skiheissystemer i Frankrike siden 2001 – og at det finnes ytterligere 106 nedlagte skiheis-systemer ved 59 skisteder rundt om i Frankrike.
Akselerer oppvarming
CNN viser også til en rapport fra forrige måned av organisasjonen Nature Climate Change. Den fant at 53 prosent av 2234 undersøkte europeiske skisteder står overfor «svært høy risiko for reduserte skivolum» om gjennomsnitts-temperaturen stiger med to grader og uten bruk av snøkanoner.
Idag produseres det allerede kunstsnø som gjør det mulig å forlenge skisesongen på de fleste skistedene. Men i fremtiden vil det være steder hvor klimaet er for varmt til å produsere snø i det hele tatt, mener de franske forskerne.
I tillegg krever selve produksjonen av kunstsnø mye energi, som slipper ut utslipp som bidrar til å akselerere global oppvarming, påpeker forskerne. ©