For noen år siden oppdaget Oslo at fjorden ikke bare egner seg til fergetrafikk. Sjøen egner seg nemlig utmerket til helårs rekreasjon.
Finest beliggenhet
I sjøen rundt operabygget i Bjørvika har det de siste årene dukket opp flere badstuer, og flere skal det bli. Og ikke bare i Oslo. Fenomenet vi som regel forbinder med nabolandet Finland har spredt seg over det ganske land. Selv på Svalbard er det nå tilrettelagt for helårs badstumoro.
Ragna Fjeld i Oslo Badstuforening får ukentlig telefoner fra både privatpersoner, foreninger og bedrifter som vil starte opp selv.
– Med kalde vintre er Norge et perfekt land for badstuer, og det har allerede dukket opp mange nyskapende konsepter, sier hun til NTB.
– Noen har store vinduer og spektakulær utsikt, mens andre flyter rundt midt ute i fjorden.
I Henningsvær i Lofoten ligger Trevarefabrikken, som ble bygget på 40-tallet og nå er kulturhus med arrangementer, overnattingsmuligheter og restaurant. Samt sauna.
Du kan i tillegg hoppe i havet rett utenfor saunaen, med en utebar like ved.
– Om sommeren kan du oppleve midnattssolen, og er du veldig heldig, kan du se hval i havet lenger ute, sier daglig leder Mats Alfsen.
For ikke å snakke om nordlyset (se bildet til høyre).
I Hjørundfjorden i Møre og Romsdal, midt blant Sunnmørsalpene, finner du Sæbø Fjordsauna. Den flytende badstua er inspirert av badstuene ved Operaen i Oslo (se under).
– Med utsikt til Saksa og Slogen er vi vel den badstua i Norge med finest beliggenhet, påstår initiativtaker Tommy Riise Olsen.
Sydenstemning
Den som ønsker en ekstra luftig badstuopplevelse kan du ta turen til Vang i Valdres. På Lerholshøgden, rundt 800 meter over havet, ligger Eldmølla sauna. Du må dog krysse elva Drøsja på en bru som går rett inn i badstua, like ovenfor et fossefall. Fra saunaen har du vid utsikt over Vang og deler av Valdres. Trenger du å kjøle deg ned, føres en elvearm rett gjennom badstua.
Flere turstier fører deg opp til badstua om sommeren, og på vinteren kan du gå dit på ski. Er du dreven isklatrer, kan du klatre opp den første fossen på vei til badstua.
Ved Telemarkskanalens endestasjon i Dalen er det kort vei til Soria Moria Sauna. Den har en fasade som glitrer i gull mellom tresponen og en silhuett som skal skildre fjellandskapet rundt. Det bidro til å sikre saunaen DOGA-merket for design og arkitektur i 2019.
– Den er mer enn bare en badstue. Den er også en kunstinstallasjon, forteller Synne Aasland, reiselivskonsulent i Tokke kommune.
I det norske bibelbeltet, like utenfor Farsund, ligger Farsund Badehus. Det er i dag del av et utendørs badeanlegg med sandstrand, brygge og stupetårn. Her er det også innendørs saltvannskulp.
– Hele den ene langsiden består av vinduer. Det er virkelig sydenstemning i badeanlegget når nordvesten står på. I vinterhalvåret kan du sitte inne i varmen mens du ser på vinterstormen utenfor, sier Birgitte Brekne, frivillig i foreningen Badehusets venner.
En religiøs opplevelse, rett og slett. ©