Gloppen Hotell i Sandane har vært fullt siden pinse, og nylig måtte hotellsjef Preben Moen ut og handle ekstra senger for å imøtekomme behovet.

– For oss har ikke grenseåpningen noen særlig betydning, her er det fullt uansett, sier Moen til NRK.

Også på Sørlandet er det stor pågang på besøkende, og mange av hotellene er fulle nå i juli.

Les om det HER!

Til Gloppen – som er et midtpunkt mellom Ålesund og Bergen – er det mange turister fra Østlandet som har funnet veien, og særlig par og familier.

Flere andre nærliggende hoteller melder om det samme. På Leikanger Fjordhotel måtte hotellsjef Emilie Pellegrino også ut og handle ekstra senger.

Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv bekrefter at mange distriktshoteller gjør det bra nå.

– Det er veldig gledelig at nordmenn har vært så flinke til å bruke distrikts-Norge nå i juli, sier Devold.

Hun merker seg også en annen side ved den omfattende innenlandske turismen – at det kan bli en langsiktig effekt som gjør at nordmenn nå i større grad reiser i Norge. Dette er noe hun også har fått bekreftet fra de reisende selv.

Men alt er ikke like positivt. Devold sier hotellene i de største byene sliter, med et belegg på mellom 20 og 30 prosent. Hoteller i enkelte norske byer har hatt et større belegg i juli sammenlignet med i fjor, men særlig hotellene rundt Oslo har færre gjester enn vanlig.

– Veldig mange rapporterer om tomme ordrebøker når august kommer. Så vi er helt avhengig av å få inn utanlandske turister fra og med i dag, sier Devold.

Nøkkeltall fra hotell-eksperten Wiederstrøm Hotel Consulting
* Hotellene i Haugesund, Kristiansund, Bodø, Trondheim, Stavanger og Kristiansand har hatt større belegg i de første 14 dagene av årets juli måned sammenlignet med samme tid i fjor.
* I Kristiansand har hotellene hatt et belegg på 95 prosent, etterfulgt av Bodø med 95 prosent og Lillehammer og Kristiansund med 90 prosent.
* Hotellene på Gardermoen har derimot bare hatt et belegg på rundt 15 prosent, Oslo-hotellene litt over 30 prosent og hotellene i Bergen på 50 prosent
 

Dette kan også bety at du som reisende kan få gode overnattingstilbud på de store hotellene i byer som Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

I Gloppen håper Preben Moen, som mer eller mindre er fullbooket frem til midten av august, at tyskere og andre utlendinger vil fylle opp fra da av.

– Det kan bli tøft om ikke det slår til, men alle utfordringer er til for å løses, konkluderer Moen entusiastisk overfor NRK. ©