Siden midten av november har Island gradvis kunnet redusere smittevern-tiltakene. Antallet Corona-tilfeller har gått ned. Siden desember har svømmehallene vært åpne, og i januar åpnet treningsstudioene. I februar fikk barene lov til å servere alkohol igjen.

REYKJAVIK: Det er trolig en god stund før det blir plagsomt trangt rundt Leif Eriksson-monumentet i hjertet av den islandske hovedstaden. (Foto: Bjørn Moholdt)

Utviklingen på Island har stått i skarp kontrast til situasjonen i andre land. Island med sine 365 000 innbyggere har så langt vaksinert fire prosent av befolkningen. Det er registrert 6000 Corona-tilfeller, og 29 dødsfall. 

De siste 14 dagene er det avdekket bare fire nye tilfeller av Corona. Det er det laveste antallet på over fire måneder. 20 tilfeller ble oppdaget – og stoppet ved grensen.

Les mer om Island HER!

Grunnen til at landet har hatt en så gunstig utvikling forklarer politisjef Vidir Reynisson med at det har vært stor vilje blant folk til å følge alle restriksjonene. 

– Dessuten har helsesystemet klart utfordringen. De har lyktes med å kontaktsporing, testing og analyser av alle tilfellene, sier Reynisson.

At Island ligger avsides og isolert med relativt få innbyggere og bare 200–300 innreisende om dagen – mot rundt 18 000 før pandemien – kan også ha spilt inn.

Selv om økonomien og livet nå er på god vei mot normalen er Island fortsatt forsiktig. Nå er det først og fremst grensekontroll som gjelder. Allerede strenge kontroller blir enda strengere.

Siden 15. januar har alle som reiser inn via flyplassen Keflavik måttet ta to coronatester med fem dagers mellomrom, mens de sitter i karantene. Tiltaket skal hindre ny smitte til landet – ikke minst de britiske, sørafrikanske og brasilianske Corona-mutasjonene.

Med dette testregimet på grensen mener myndighetene at det er svært lite sannsynlig at det kommer ny smitte inn i landet. ©