Det er umulig å unngå bakterier helt på reisen, men det finnes en metode som styrker sjansen for å unngå smitte ombord i flyet.

Bedre jobb

Fortsatt gjenstår det mye forskning når det gjelder helse og søvn. En studie publisert i det medisinske tidsskriftet Journal of Experimental Medicine har muligens kommet et stykke på vei. Her får man bekreftet at T-celler, en type hvite blodlegemer, er «kritiske for kroppens immunrespons». Disse står bedre rustet til å gjøre jobben sin om personer som er angrepet får nok søvn.

Forsker har blant annet sett på en gruppe signalmolekyler, som kan undertrykke immunsystemet.

For å se hvordan de to faktorene samhandler, tok forskerne prøver fra en gruppe frivillige som fikk en god natts søvn, og fra en annen gruppe som holdt seg oppe hele natten. 

Uten å gå for dypt inn i terminologien fant forskerne i hovedsak ut at T-cellene fra dem som sov godt var bedre i stand til å gjøre jobben sin med å angripe celler infisert med sykdomsvirus.

«Sovepakke»

– Våre funn viser at søvn har potensiale til å øke effektiviteten av T-cellernes respons, noe som er spesielt relevant i lys av den høye forekomsten av søvnforstyrrelser og tilstander preget av svekket søvn, som depresjon, kronisk stress, aldring og skiftarbeid, sier hovedforfatter Luciana Besedovsky i en uttalelse knyttet til studien.

Hva innebærer så dette for deg? I klartekst betyr det at du på neste lengre flyreise bør slå av tv-en eller datamaskinen og kanskje ta på deg noen støyreduserende hodetelefoner for å være sikker på at du får hvile. 

For mens du sover tar T-cellene dine jobben med å beskytte deg mot det som måtte finnes av bakterier rundt deg.

Tips: Ta med en «sovepakke», som hodetelefoner, en sovemaske og nakkepute, samt et teppe som holder deg varm uansett hvor langt du flyr. Dermed kan du nå frem til reisemålet uthvilt – og frisk. ©