Et forlatt lager på den venetianske øya Tronchetto er fylt med skjermer som viser kart, grafer og diagrammer.  Formålet med «bunkeren» og det høyteknologiske oppsettet er å bekjempe overturisme.

Sporer turistene

Venezia har blitt et slags uoffisielt episenteret for overturisme. 30 millioner mennesker besøker byen årlig byen som bare har 50 000 innbyggere – et antall som har gått ned fra 150 0000 for fem tiår siden, skriver CNN.

Reaksjonene på invasjonen av besøkende har vært mange. Regjeringen har da også forsøkt å regulere besøket, blant annet ved å begrense antall store cruiseskip, samt innført en rekke bøtleggings-tiltak for uønsket adferd. En planlagt inngangsavgift for turister skulle i tillegg implementeres i fjor, men er nå utsatt til 2022.

Les mer om det HER!

Kartleggingen av besøkende elektronisk er et nytt tiltak som skal bidra til å dempe den negative effekten av bølgen av besøkende. Kontrollrommet ble åpnet i september i fjor, i en tid da besøket var på et lavmål. Det gir trolig menneskene bak muligheten til å perfeksjonere oppsettet.

Les mer om Venezia HER!

Systemet har muligheten til å spore turistdata presist og umiddelbart. 

– Dette er hjernen i byen, sier Marco Bettini fra Venis, selskapet som bygde systemet, til CNN. 

– Vi vet i sanntid hvor mange mennesker det er i hver del av byen, og hvilke land de kommer fra.

Informasjonen som spores er blant annet kanaltrafikk, avgangs- og ankomsttider for offentlig transport og fotgjengertall. Sistnevnte måles ved hjelp av CCTV-kameraer som er lagt ut rundt i byen. Dette blir deretter kombinert med mobiltelefondata, som kan vise hvor besøkende er fra, basert på hvor telefonen brukes så vel som der den er registrert.

Den skjønne

Tanken er at ved å forstå hvor, når og hvordan reisende beveger seg rundt i Venezia vil de være i stand til å lage en bærekraftig plan for reiselivet, inkludert hvor de skal implementere betalings-båser for inngangspenger.

– Problemet er ikke at Venezia har for mange besøkende, sier Valeria Duflot, medstifter av Venezia Autentica og som jobber med byens bærekraft i turisme.

– Utfordringen er at alle besøkende drar til de samme to stedene – Markusplassen og Rialtobroen.

Med det nye overvåkings-systemet håper Venezias myndigheter å implementere de mest praktiske metodene for å lindre overturismen. Byen har lenge prøvd ulike tiltak, blant annet er det utgitt en planlegger der reisende kan unngå toppdager. Den viser også områder utenfor allfarvei.

– Bærekraftig turisme som ikke endrer det naturlige og kunstneriske miljøet, og ikke hindrer utviklingen av andre sosiale og økonomiske aktiviteter i harmoni med innbyggernes daglige liv, er nødvendig for å bevare den ekstraordinære skjønnheten og unikheten ved Venezia, står det i det offisielle nettstedet for La Serenissma, som i år feirer sitt 1600-årsjubileum. ©