Fristaten i den danske hovedstaden er et spennende reisemål. Det fargerike bo-området har flere attraksjoner, og særlig rundt juletider er markedene der populære for langt flere enn byens innbyggere.

Alle kan delta

Men i alle år har også dophandelen satt sitt preg på kulturen, særlig i gaten med det passende navnet Pusher Street. Her har myndighetene arbeidet intenst med å begrense handelen med narkotika, mye på grunn av de mange konfrontasjoner mellom dopgjengene, men også den pågående konflikten med politiet.

Nå har innbyggerne fått nok, og søker etter frivillige til å hjelpe til med å rett og slett fjerne gaten. Det skal skje 6. april, ifølge avisen Berlingske Tidende.

Alle er velkommen til å delta. Deltakerne kan ta med seg brosteiner som en suvenirer.

Det er foreløpig uklart hva som skal erstatte gaten.

Flower-power

Med dette håper beboerne å bevare Christianias renommé som et «fristat» bestående av politiske idealister og aldrende hippier. I årevis har hasj blitt solgt åpenlyst i Christianias nabolag, fra boder og mellom bygningene – ofte malt i psykedeliske farger. 

Det var langt på vei akseptert, også av innbyggerne, som imidlertid nå sier at gjenger i konflikt og ikke dem kontrollerer hasjhandelen. Nå avhenger områdets fremtid av å få slutt på den.

Nabolaget har vært en egen verden bortenfor resten av København siden 1973, da hippier okkuperte en nedlagt marinebase og opprettet et fellesskap tilegnet til flower-power-idealene på den tiden. Det inkluderte gratis cannabis, begrenset statlig innflytelse, ingen biler og ikke noe politi.

Rev markedet

Etter mer enn fire tiår i konflikt med myndighetene fikk innbyggerne kontroll over hjemmene sine da staten solgte den 24 hektar store enklaven for rundt 130 millioner kroner til en stiftelse eid av innbyggerne. Det bor nesten 700 voksne og rundt 150 barn i bydelen i dag, og er en Københavns største turistattraksjoner.

«Christianittene» har gjort flere forsøk på å stenge hasjmarkedet i den rundt hundre meter lange Pusher Street-gaten. Ifølge politiet kontrolleres handelen verdt millioner av Hells Angels og den forbudte klubben Loyal to Family.

Myndighetene tolererte hasjsalg i Christiania frem til 2004, da politiet begynte å aksjonere mot doptrafikken. For å forhindre politirazziaer tok innbyggerne ned hasjbodene, men handelen vendte ganske raskt tilbake. I fjor tok de med seg tunge maskiner for å rive ned markedet, men ble stoppet av maskerte menn.

Skal fjerne gaten

Den siste måneden har Christiania jobbet med lokale myndigheter for å lage en plan som inkluderer en avslutning på narkotikahandelen og erstatte den med andre aktiviteter.

Sosial- og boligdepartementet sier det er «en viktig forutsetning å bli kvitt den organiserte hasjhandelen» før Christiania kan få de nærmere 20 millioner kronene øremerket dette arbeidet.

I august i fjor ble en 30 år gammel mann dopselger skutt og drept og fire andre skadet. I 2022 ble en mann som solgte hasj fra en av gatens boder også skutt og drept. 

Året før ble en mann skutt og drept ved inngangen til samme gate.

I fjor oppfordret borgermesteren i København utlendinger til ikke å kjøpe hasj der på grunn av de dødelige skytingene, og nå tar altså innbyggerne selv affære. Ved å rett og slett fjerne gaten der narkotikahandelen er mest utbredt.

Et nytt kapittel med andre ord i Christianias mer enn 50 år gamle saga. ©

Fakta om Christiania

* På slutten av 1960-tallet begynte det danske forsvaret å tømme det som ble kalt Bådsmandsstræde kaserne i Christianshavn i København.
* Husokkupanter som drømte om å bygge et alternativt samfunn, flyttet inn. 26. september 1971 ble Fristaden Christiania erklært.
* I 1989 vedtok Folketinget en egen lov for Christiania. De som bodde der, fikk kollektiv bruksrett og rett til et delvis selvstyre. I 2004 ble det vedtatt at avtalen skulle opphøre 1. januar 2006.
* I 2005–2007 forhandlet Christiania og den danske staten om områdets framtid, uten å komme til enighet.
* I 2011 slo høyesterett fast at staten eier og har uinnskrenket makt over området.
* Siden 2012 er det Fondet Fristaden Christiania som eier området etter å ha kjøpt det for 76,2 millioner danske kroner.
Kilder: Ritzau, TT, Wikipedia