SAS varslet at det kom endring i november i fjor. Babyen har fått «Conscious Traveler», og ifølge pressesjef Tonje Sund ønsker flyselskapet å fokusere på de totale utslippene fremfor å kompensere på dem i etterkant.

Gjenbrukbar bagasjelapp

– Derfor velger vi å premiere EuroBonus-medlemmer som hjelper oss på reisen mot mer bærekraftig flytransport, heller enn å CO₂-kompensere flyreiser, sier Sund til nettstedet E24.

Den nye delen av programmet skal gi kundene fordeler dersom de gjennomfører ti «steg» i det nye programmet. Et slik steg kan være alt fra å reise på biodrivstoff-billetter, donere bonuspoeng til et godt formål, eller å lære om biodrivstoff, opplyste SAS i en pressemelding i november.

Man får også steg på veien ved å kjøpe «bevisste produkter», blant annet solcellelader og lommelykt med hånddynamo, fra SAS.

Nå presenterer de hva de nye fordelene inneholder: 5000 Eurobonus-poeng (en tur/retur innenriks koster til sammenligning 10 000 poeng), invitasjon til eksklusive arrangementer, et conscious traveler-merke og en gjenbrukbar baggasjelapp så man kan sjekke inn uten å dra via baggasjeautomaten.

Følger året

De 50 første som når Conscious Traveler-status får ifølge pressemeldingen sjansen til å «bli med og ta en titt bak kulissene hos partneren Heart Aerospace i Gøteborg, der fremtidens luftfartsnæring formes. Heart Aerospace er en av verdens største utviklere av elektriske fly, og har som mål å ta av (bokstavelig talt) i 2028.»

– Det er planlagt å gå av stabelen på sensommeren i år. I tillegg vil det være digitale og fysiske arrangementer gjennom året med bærekraft som tema, detaljene kommer vi tilbake til i epost-invitasjoner til disse, skriver Sund.

Mens SAS’ Eurobonus-medlemmer i dag opptjener status basert på individuelle medlemsår når når de meldte seg inn, følger conscious traveler kalenderåret:

– Mange har kun kort tid igjen i sin kvalifiseringsperiode, og for å gi alle samme muligheter til å bli Conscious Traveler fra første året, valgte vi å følge kalenderåret for dette programmet, sier Sund til E24. ©