Prislappen på det uttrekkbare gulvet, som skal stå ferdig i 2023, er mer enn 180 millioner kroner. Det er det trolig verdt. Ikke bare skal konstruksjonen beskytte arkeologiske strukturer. Det spesielle gulvet vil i tillegg gi besøkende muligheten til å få en enda sterkere følelse av kampene gladiatorene utkjempet der.

GULVET: Slik ser man for seg at det nye «gulvet» i Colosseum blir. Til høyre en skisse av hvordan gulvet blir trukket frem og tilbake.

Men viktigst av alt er at verdens mest ikoniske bygning igjen skal oppfylle sin opprinnelige funksjon – som verdens mest storslåtte underholdsnings-arena.

Nummerte plasser

Colosseum ble påbegynt av keiser Vespasian i 72 evt. Den øverste fjerde-etasjen ble bygget av Titus, og amfiteateret ble innviet i år 80.

Det opprinnelige navnet var Amphitheatrum Flavium på latin. Den første som brukte navnet Colosseum var den engelske munken Beda på 700-tallet. Han besøkte aldri selv Roma, men kan ha snakket med folk som hadde besøkt byen. Trolig er navnet avledet enten av bygningens kolossale størrelse, eller av den enorme statuen av Nero (egentlig en solgud utstyrt med Neros ansikt) som var reist i nærheten.

En tredje mulighet er at bygningen i sin tid kan ha blitt omtalt som Amphitheatrum ad Colle Isaeum (amfiteateret ved høyden med Isis-tempelet). I dagligtalen kan «amfiteater» ha blitt sløyfet, og siden vokaler foran i ord forsvinner på latin, ville resultatet bli Colle saeum – altså «Colosseum».

I kristen tid forfalt bygningen, og deler av den ble ødelagt av et jordskjelv i 1349. Anlegget hadde marmorbenker med sitteplass til over 50 000 tilskuere, ordnet etter rang, slik at de minst betydningsfulle – som kvinnene – satt øverst. 

Nærmest arenaen var det en losje for keiseren, hans familie og vestalinnene. Senatorene satt også nederst. Alle fikk nummererte plasser. Billettene var trebrikker, der inngang, midtgang, rad og setenummer var risset inn. Så effektivt var oppsettet at opptil 70 000 mennesker kunne komme seg ut eller inn på få minutter. 

Helt frem til vår tid har derfor Colosseum blitt prototypen for moderne sportsarenaer. 

I BYEN: Det spesielle med Colosseum som landemerke er at det også er en del av bybildet, og ikke bare en arkeologisk gjenstand. (Foto: Bjørn Moholdt)

Ole Bull var der

Colosseum var antikkens største amfiteater for dyre- og gladiatorkamper. Disse pågikk frem til 500-tallet. I 1643, da det ble foretatt en opptelling av antall plantevekster i bygningen, var den fylt av mennesker som levde og arbeidet der, og et kjent tilholdssted for tyver. 

Opprydningsarbeidet ble iverksatt i 1810, under Napoleons styre.

Det nye oppsettet annonsert av Italias kulturminister Dario Franceschini vil tillate besøkende å stå på gulvet på arenaen. Der vil de som de gamle gladiatorene kunne få en forestilling av hvordan det var under de brutale kampene.

Den opprinnelige etasjen i Colosseum ble fjernet på 1800-tallet da arkeologer ønsket å utforske det underjordiske tunnelsystemet under den historiske arenaen. En tilleggs-funksjon for det uttrekkbare gulvet er derfor at det vil kunne bidra til bevaringen av de arkeologiske strukturene. 

– Dette er et skritt nærmere en gjenoppbygging av arenaen, det vil sikre arkeologiske strukturer og samtidig kommer vi tettere på det opprinnelige bildet av Colosseum, sier Franceschini i en uttalelse.

Med det ferdige gulvet vil nemlig Colosseum kunne fungere som åsted for kulturelle begivenheter. Frem til nå har det ikke vært mulig å holde store konserter inne i arenaen. Artister som Paul McCartney og Elton John har holdt konserter utenfor, med Colosseum som et bakteppe mot scenen. 

Det er verdt å merke seg at som 25-åring – i 1835 – spilte Ole Bull fiolin under i måneskinn midt inne i ruinen, med mer enn hundre tilfeldig forbipasserende som tilhørere.

Oppussings-planene er utarbeidet av Milan Ingegneria, vinneren av en designkonkurranse utlyst av den italienske regjeringen. Designet inkluderer hundrevis av lameller av tre, som kan roteres for å slippe luft og lys inn i rommene under Colosseum.

Colosseum åpnet nylig for publikum igjen, etter en 41 dagers nedleggelse knyttet til Corona-restriksjonene. Det er imidlertid store begrensninger på antallet besøkende sammenlignet med normalen. Kapasiteten er i dag begrenset til bare 1260 besøkende per dag. ©