Norge

Barnehager åpnet 20. april. Barneskolens 1. til 4. trinn starter opp 27. april. Hytteforbudet ble opphevet fra 20. april, men med en anbefaling om ikke å foreta «unødvendige fritidsreiser». Fra samme dato kunne virksomheter som frisører, hudpleiere og psykologer gjenåpne om de oppfyller krav om smitteverntiltak.

Fortsatt gjelder bestemmelsen om sosial avstand (to meter) og ingen samling i grupper på mer enn fem personer. Alle sportsarrangementer er forbudt inntil 15. juni. Forbud mot arrangementer med mer enn 500 deltakere ble lørdag forlenget fram til 1. september. En beslutning om arrangementer med færre deltakere kommer torsdag. Biblioteker og treningssenter forblir stengt inntil videre.

Danmark

Barnehager og barneskolen (0.-5. klasse) gjenåpnet 15. april. Klasserommene åpnes for eldre elever på høyere trinn 10. mai. Men øvrige tiltak, som gruppebegrensning på ti personer, stenging av barer, restauranter, kafeer og frisører, videreføres til 10. mai.

Storbritannia

Etter å ha nølt lenge foretok regjeringen en tilnærmet total nedstengning av hele landet 23. mars. Restauranter, puber og kafeer er stengt, i likhet med de fleste butikker utenom matbutikker og apotek. Slagordet er «bli hjemme», og Dominic Raab, som har fungert som statsminister i Boris Johnsons sykefravær, har sagt at de strenge tiltakene vil gjelde inntil man ser en utflating av kurven for smitte og dødsfall.

Østerrike

Mindre butikker som jernvarehandler og gartnerier åpnet 14. april. Restauranter og treningssenter og andre virksomheter som involverer menneskelig kontakt kan få grønt lys i midten av mai eller juni. Skolene skal være i normal drift innen midten av mai. Det er påbudt med maske/munnbind i butikkene. Inntil slutten av april skal kun nødvendige reiser foretas.

Frankrike

Landet har hatt blant de strengeste tiltakene i Europa. President Emmanuel Macron har forlenget det tilnærmede portforbudet til 11. mai, men vil deretter gradvis åpne landet, forutsatt at smittesituasjonen tillater det. Inntil da vil det være forbudt å gå ut annet enn for å handle mat og medisiner. Trening kan kun skje før klokken 10 og etter klokken 19. Alle større sportsarrangementer vil være forbudt til 15. juli. Regjeringen har lovet en nasjonal plan for gjenåpning tirsdag.

Italia

Coronatiltakene er forlenget til 3. mai. Da kan italienerne igjen forlate boligene sine uten gyldig grunn. Men en liten andel av bedriftene som er stengt fikk åpne fra 1. påskedag. Søndag ble det kjent at mange bedrifter, blant annet i industrien og byggebransjen, vil kunne åpne igjen 4. mai. Skolene vil være stengt helt fram til september.

Spania

Har lettet noe på tiltakene, som innebærer nærmest portforbud, fra 26. april. Barn under 14 får igjen lov til å oppholde seg utendørs, for første gang siden midten av mars. Fra 2. mai får voksne lov til å gå en kort tur eller trimme. Et mindre antall arbeidere i ikke-samfunnskritiske yrker fikk gjenoppta arbeidet fra 1. påskedag. Togtrafikk og annen kommunikasjons-transport vil sakte starte opp igjen.

Tyskland

Delstatene har ulike retningslinjer, men nærmest alle tyskere blir påkrevd å bruke munnbind i offentligheten. En del mindre butikker har fått åpne igjen. Skolene har også begynt å gjenåpne.

Finland

Foretok en forsiktig åpning av barneskolene for de laveste trinnene allerede i mars. Onsdag 15. april ble de strenge restriksjonene med avstenging av hovedstadsområdet opphevet. Men øvrige skoler forblir stengt til 13. mai, og serveringssteder holdes stengt til 31. mai.

Island

Letter på noen av restriksjonene først i mai. 4. mai skal videregående skoler, universiteter, høyskoler og frisører få åpne. Island er blant landene som ikke har stengt barnehager og barne- og ungdomsskolene.

Tsjekkia

Aktiviteter som tennis og svømming er igjen tillatt, og butikker som jernvarehandler og sportsbutikker har fått gjenåpne. Portbudet regjeringen hadde innført ble opphevet fredag. I tillegg får tsjekkere lov til å reise ut av landet, men de må bevise at de har testet negativt for å komme tilbake.

USA

Det er opp til hver enkelt delstat å treffe nødvendige smittevern-tiltak. New York og de fleste andre større byer er i praksis helt nedstengt. Delstaten Georgia har mot ekspertenes råd valgt å gjenåpne tusenvis av bedrifter – fra frisører til bowlinghaller.

Kina

Sentrale myndigheter I Hubei-provinsen lettet på restriksjonene for reiser og andre bevegelser 25. mars. I byen Wuhan, der coronautbruddet trolig hadde sitt opphav, ble mange restriksjoner opphevet i starten av april.

Iran

Landet åpnet 20. april blant annet motorveier og kjøpesentre for å stimulere økonomien. Restauranter, treningssentre og andre virksomheter holder fortsatt stengt. Også moskeene holdes stengt inntil videre. ©