Datakriminelle tar slett ikke fri på sommeren, snarere tvert imot. Fordi vi er i et lunere hjørne åpner det for muligheter for mennesker som ikke vil deg vel.

Skru av

Før du drar på ferie bør du foreta alle oppdateringer, på nettbrett, bærbar PC og smarttelefoner. Særlig sistnevnte er viktig å sørge for er oppdatert, for den bruker vi hele tiden – til alle mulige gjøremål.

Du bør ellers sørge for at alle enheter får en backup før du drar.

– IT-kriminelle tar aldri fri. Det er derfor smart for eksempel å installere alle oppdateringer, sette en kode på telefoner og aktivere «Finn min Iphone». Her er du i hvert fall et trygt skritt foran hvis noe skjer, sier Anne Mette Kirkegaard. Hun er underdirektør for skade- og juss i danske LB Forsikring.

Kirkegaard trekker frem andre råd, som å sørge for et sterkt passord på funksjonen som heter «internet sharing» og skru den helt av når du ikke bruker den selv. 

Bluetooth bør også holdes av når den ikke brukes.

Ikke oppdater

Mobiltelefonen bør du for øvrig alltid ha med deg, og ikke låne den bort til fremmede.

Ifølge forsikringsselskapet bør du heller ikke falle for fristelsen å koble deg på et åpent trådløst nettverk. Du bør kun bruke passordbeskyttede nettverk.

Sjekker du nettposten, nettbanken eller andre tjenester som har tilgang til dine personopplysninger, må du holde deg til din egen telefon. Dette bør aldri gjøres ved en offentlig datamaskin, for eksempel i en hotellobby eller fra en internettkafé, Det frarådes også å bruke offentlig tilgjengelig ladeutstyr.

Du oppfordres også til å skru av det trådløse nettverket på telefonen når den ikke er i bruk, samtidig som du heller aldri skal akseptere oppdateringer eller andre typer installasjoner når du er bortreist på tur. ©