Den danske forfatteren er barnelærdom. H. C. Andersens eventyr var ikke bare eskapisme, men inneholdt også budskap vi kunne ta med oss videre i livet. Som i «Den standhaftige tinnsoldat», «Piken med svovelstikkene» og «Den stygge andungen».

Mer enn hundre år etter hans død kan tilhengere av de udødelige historiene lære mer om forfatteren i et eventyr-inspirert museum dedikert den folkekjære forfatteren.

ODENSE: Huset der den store HC Andersen ble født. Til høyre en lokal hyllest til forfatteren. (Fotos: Bjørn Moholdt)

Museet som åpner denne sommeren ligger i Andersens fødeby Odense. I følge Lonely Planet har arkitektene Kengo Kuma and Associates hentet inspirasjon til H. C. Andersens Hus fra eventyret «Piken med svovelstikkene».

– Ideen bak den arkitektoniske utformingen er i samsvar med Andersens litterære metode, der en liten verden utvides til et større, allmengyldig univers, forklarer Kengo Kuma.

Ved hjelp av den helt spesielle arkitekturen, lys, lyd og levene bilder blir H.C. Andersens hus et oppslukende rom – som å gå inn i forfatterens eventyrverden, rett og slett. 

Bygningen blir omgitt av «eventyrlige» hager, og samlet vil den nye bygningen og hagene omfatte mer enn 9000 kvadratmeter som også leder besøkende til Andersens opprinnelige barndomshjem. 

Hovedbygningen huser i tillegg en kafé samt et hus for barn og et underjordisk museum som kobles til en hage.

– Hans Christian Andersens kunstneriske univers er grensesprengende, fordi det snur opp ned på våre forestillinger om en verden vi trodde du kjente, uten å sette noe annet i dets sted, sier museets kreative leder, Henrik Lübker, til Lonely Planet.

– Andersens eventyr peker heller ikke mot en universell sannhet, men snarere mot det åpne – mot verdens egenart og mangfold. I det nye museet opprettholder vi denne tvetydigheten ved å bruke Andersens egne kunstneriske strategier som utgangspunkt for hvordan hagen, huset og utstillingen er blitt formet, så vel som for de mange kunstneriske bidragene som også vil være en del av museet, sier Lübker. ©

Museet åpner 30. juni. Du finner mer informasjon på besøk museets offisielle nettside.