Det er av alle den britiske printerblekk-produsenten CartridgeSave.co.uk som har laget oversikten over de maleriene i verden som er oftest gjengitt på Instagram. 

Lett gjenkjennelig

Øverst ligger ikke overraskende Leonardo da Vincis legendariske portrett av Lisa Gherardini, malt en gang i perioden mellom 1503 og 1519. «Mona Lisa» ble i sin tid kjøpt av kong Frans I av Frankrike, og henger nå på fast plass i Musée du Louvre i Paris.

KLASSIKERE: Da Vincis Mona Lisa og Van Goghs Stjernenatt.

Det mest kjente og besøkte, omskrevne og mystiske portrettet i verden topper altså listen, med hele 1 787 366 emneknagger (hashtagger). På andreplass med «bare» 247 346 emneknagger følger «Kysset», malt av den østerrikske symbolisten Gustav Klimt. 

Oljemaleriet på lerret med tilsatt bladgull, sølv og platina henger nå i Österreichische Galerie Belvedere museum i Wien. Det regnes for øvrig som et strålende mesterverk, og Klimts fineste stykke arbeid.

På pallens tredjeplass befinner nok ett ikonisk maleri av Leonardo da Vinci seg. Det er «Nattverden» med 146 604 emneknagger. Arbeidet med dette storslåtte bildet antas startet på 1490-tallet og er en representasjon av åstedet for Jesus’ siste måltid med sine apostler. 

Maleriet på 4,60 x 8,80 meter er i tillegg til Mona Lisa allment ansett som en av den vestlige verdens mest gjenkjennelige malerier, og befinner seg i klosteret Santa Maria delle Grazie i Milano.

Van Goghs mesterverk

Det er også Edvard Munchs «Skrik», som med 111,140 emneknagger ligger utenfor pallen, men på en fjerdeplass. Skrik ble malt av den ekspresjonistiske kunstneren i 1893. Det plagede ansiktet i maleriet har siden blitt kunstens mest hjemsøkende og ikoniske ansikt. Som et resultat av dette har maleriet blitt et slags universelt symbol på angst – med sin egen emoji.

GJENKJENNELIGE: Da Vincis Nattverden og Klimts Kysset.

Tre amerikanske astronomer har for øvrig satt Munchs valg av rød himmel i bildet i sammenheng med at et vulkanutbrudd i Indonesia forårsaket sterkt rødfarget himmel ved soloppgang og solnedgang i Europa fra november 1883 til februar 1884.

Maleriet finnes i flere versjoner, blant annet på Munchmuseet i Oslo.

På de neste plassene følger Vincent Van Goghs med det post-impresjonistiske maleriet «Stjernenatt», som så langt har 60 223 emneknagger. Allment ansett som Van Goghs magnum opus er Stjernenatt utvilsomt et av de mest gjenkjennelige maleriene i verden, og utstilt på Museum of Moderne Art i New York. ©

NB: Klikk på navnene på institusjonene der bildene befinner seg for å bli nærmere kjent med dem.