Prosjektet har fått navnet MOON, og er tenkt plassert ved foten av den gigantiske menneskeskapte øya The Palm Jumeirah.

Månekoloni

Bak det hele står den kanadiske gründeren Michael Henderson i Moon World Resorts Inc., som ser for seg å bygge en 274 meter kopi av månen på toppen av en 30 meter bygning i emiratet.

MOON passer på mange måter inn i denne futuristiske bystaten. Dubai har allerede et svært hett eiendomsmarked, ikke minst drevet av velstående mennesker som flyktet fra restriksjoner innført i deres hjemland under Corona-pandemien, og russere som har søkt tilflukt her i forbindelse med krigens i Ukraina.

– Åtte milliarder mennesker kjenner merkevaren vår, og vi har ennå ikke startet opp, sier Henderson om MOON til nyhetstjenesten AP.

Prosjektet Henderson foreslår inkluderer et feriested inne i den sfæriske strukturen, komplett med et hotell på 4000 rom, en arena som kan huse 10 000 mennesker og en «månekoloni» som skal gi besøkende følelsen av å faktisk gå på månen.

Hett marked

Månen ville ligge på en pidestall-lignende sirkulær bygning og gløde om natten.

Etter store utfordringer under finanskrisen for 15 år siden har situasjonen for Dubai stort sett snudd. Leieprisene øker i snitt hvert år med over 25 prosent. I tillegg selges det boliger som aldri før. I fjor ble det solgt 86 849 boliger, som overgikk den tidligere rekorden på 80 831 fra 2009.

Og det bygges over en lav sko. Den statseide utvikleren Nakheel har nå relansert utbyggingsplaner for flere av prosjektene som har ligget på is. Et av dem på et titalls milliarder kroner innbærer bygging av 80 feriesteder og hoteller på de menneskeskapte Dubai-øyene.

– Dubai er et helt annet sted i dag sammenlignet med 2009, sier Lewis Allsopp, som er administrerende direktør for det fremtredende eiendomsbyrået Allsopp & Allsopp i Dubai, til AP. 

Han sier boliger blir solgt omtrent raskere enn de klarer å bygge dem.

Inn i dette hete markedet kommer altså MOON, der det også skal gjøres plass til et mulig kasino. Gambling er dog fortsatt ulovlig i UAE, en føderasjon av syv arvelig styrte sjeikedømmer på den arabiske halvøy. 

Tror på vitenskapen

Samtidig er store merkevarer som Caesar’s Palace på plass, med håp om at dette endrer seg.

Wynn Resorts er en annen stor amerikansk aktør som planlegger å bygge et ferieanlegg på over 40 milliarder kroner i Ras al-Khaimah nord for Dubai, med tentativ åpning  i 2027.

Det indikerer at loven som forbyr gambling med stor sannsynlighet kommer til å bli endret.

– Som andre høyprofilerte, iøynefallende vidundere, kan MOON passe godt inn i «legitimitets-formelen til Dubais regjerende elite», sier midtøsten-eksperten Christopher Davidson, som nylig utga boken «From Sheikhs to Sultanism». 

Dubai er for øvrig også vertskap for emiratenes romsenter, som har sendt en sonde til mars og uten hell forsøkt å sette en rover på månen.

– Landets innbyggere kan sees på som en ikke-demokratisk elite, men de tror likevel sterkt på vitenskap og fremskritt – og det er til syvende og sist veldig legitimerende. Et megaprosjekt som MOON er således et prosjekt som passer rett inn i deres visjon for et fremtidig Dubai, konkluderer Davidson. ©