Det berømte »»tvillingtårnet» i sentrum skal nå undersøkes nærmere.

Dantes fascinasjon

Den kjente poeten og fornyeren av det italienske språket Dante Alighieri var så trollbundet av tårnet at han omtalte det ved flere anledninger i sine verker.  På sin reise rundt i Italia nevnte også den britiske forfatteren Charles Dickens Garisenda i sine skrifter. 

MINI-MANHATTAN: Så tett skal tårnene i Bologna ha stått.

Det er ikke den type omtale tårnet blir gjenstand for i disse dager. Tårnet på 48 meter ble bygget på 1100-tallet da Bologna var et slags mini-Manhattan, med dusinvis av tårn som strakte seg mot himmelen. Hvert av dem ble bygget av rike familier for å vise seg frem. Det førte til byggingen av det ene tårnet høyere enn det andre.

Problemet som er godt synlig idag er at ikke alle tårnene var like godt fundert. Flere av dem er skjeve. Garisenda-tårnet lener seg i en vinkel på fire grader. Det er bare litt rettere enn det skjeve tårnet i Pisa (fem grader).

Det var skjevt allerede på begynnelsen av 1300-tallet, da Dante skrev sitt mesterverk «Inferno». Der beskriver han den svimlende opplevelsen det var å se opp langs Garisendas skjeve side. 

Kikker du nøye etter – og kommer deg til stedet idag – er det festet en plakett på tårnet til minne om verset dedikert til det.

Skal berges

I disse dager vekker det skjeve tårnet bekymring. Sist helg sperret byens ordfører Matteo Lepore området rundt tårnene av etter etter å ha konferert med eksperter, som har overvåket tårnet siden 2018.

De to tårnene som er spesielt utsatt – Garisenda samt de høyeste av dem alle Asinelli – skal nå undersøkes nærmere for å vurdere risikoen for at de kan falle sammen, og hvordan de kan sikres.

Ifølge CNN er det plassert akustiske sensorer rundt tårnet for å overvåke såkalte «stresslyder» fra sprekker i tårnet og knirking. Det er også installert en pendel for å spore bevegelser.

Per nå er det ikke mulig å besøke tårnene. Dette handler ifølge ordføreren mindre om umiddelbare sikkerhetshensyn, men mer om å la instrumentene samle mer presise data.

Garisenda-tårnet, som er spesielt utsatt, har som Lepore sier «vært skjevt i flere århundrer, og gjenstand for forskjellige inngrep gjennom flere tiår».

Uansett utfall av undersøkelsene er det laget en plan for hvordan tårnene skal sikres for fremtiden.

–Sammen med Asinelli-tårnet er Garisenda et symbol på byen og vil bli sikret for ettertiden, sier ordfører Lepore.

– Vi gjør det som må gjøres for å berge det, konkluderer han. ©