Den lille vulkanske øya Santo Stefano er i likhet med fangeøya utenfor San Francisco for det meste utilgjengelig for utenforstående.
Dyrt prosjekt
Det gjør de sjelden, ikke bare fordi det en gang var et fengsel her. Topografisk er det vanskelig – de fleste steder helt umulig – å forsere fjærsteinene, rett og slett.
– Her finnes ikke elektrisitet, eller rennende vann. Og tilgangen er vanskelig, forklarer Silvia Costa, mannen som fører tilsyn med ombyggingsprosjektet, til CNN.
Øya har ingen kai, noe som gjør den utilgjengelig selv med lettbåt på dager når havet er grovt.
Det er trolig årsaken til at Italia bygde et fengsel her for fiender av staten under Mussolinis fascistiske regime på 1930 og -40-tallet. Fengselet stengte i 1965 og øya ble forlatt.
Nå håper den italienske regjeringen at et oppussings-prosjekt til over 700 millioner kroner skal forvandle den lille, karrige øya og haugen av murstein til et pulserende turistmål – ikke ulikt den nevnte parallellen i USA.
Klart om fire år
I tillegg til å renovere den omfattende bygningsmassen skal det blant annet bygges et friluftsmuseum. Det skal berette historien om fengslet og menneskene som endte opp der, blant dem Sandro Pertini – som i 1978 ble president i Italia, i tillegg til Altiero Spinelli – en av grunnleggerne av Den europeiske unionen (EU).
Ut over det skal øya fremstå som noe mer enn et minnesmerke over forgangne tider. Planen er også at Santo Stefano skal bli et treffsted for akademikere og andre størrelser innen grønn politikk, menneskerettigheter og ytringsfrihet.
For å nevne noe.
Målet er at innen 2025 skal det gamle bakeriet der fangene en gang bakte brød fremstå som en vakker terrassehage – velegnet for en kveldsdrink med sin utsikt over Vesuv og øya Ischia på klare kvelder som en bonus. ©