Dette skjer delvis for å tiltrekke flere passasjerer, dels for å gjøre jernbanedriften enda mer bærekraftig.

Kraftig redusert reisetid

De statseide østerrikske jernbanene Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) kjører i gjennomsnitt over 1,2 millioner passasjerer daglig, tilsammen 447 millioner i fjor.

Nå har den østerrikske regjeringen økt bevilgningene for å forbedre infrastrukturen rundt landets jernbaner ytterligere. Hovedmålet er å styrke transporten av passasjerer og gods med tog – blant annet for å gjøre transporten mer bærekraftig.

For å gjøre dette mulig må det skaffes mer kapasitet, for eksempel ved å få nye og mer effektive togforbindelser, skriver bransjemediet RailTech.

Dette skal blant annet gjøres ved å få nye jernbanetunneler, inkludert Semmering Base Tunnel og Brenner Base Tunnel, samt den såkalte Koralmbahn. Sistnevnte er 127 kilometer lang og vil bli fullt utviklet som både en dobbeltsporet og elektrifisert høyhastighetsrute mellom byene Graz og Klagenfurt. 

Linjen vil redusere transporttiden med tog mellom de to byene fra dagens tre timer til kun 45 minutter.

Mer miljøvennlig

Med de omfattende forbedringene av nettet vil ÖBB gjøre tog enda mer attraktivt og slik også bidra til å redusere klimapåvirkningene. Blant annet skal strømmen produseres mer bærekrafti, for eksempel med eksempel vind- og solenergi. 

Som en del av prosjektene skal det bygges en rekke nye togstasjoner, samt flere togforbindelser i større byer som hovedstaden Wien. 

LES MER: Ta en weekend i Wien!

Det pågår også arbeid med en elektrifisert jernbaneforbindelse mellom Wien og den slovakiske hovedstaden Bratislava. Den forventes ferdigstilt neste år i samarbeid med den statseide slovakiske jernbanen.

LES MER: Ny tid for Bratislava!

Et økende antall passasjerer reiser med ÖBBs nattog Nightjet innenlands og til flere andre land, inkludert Tyskland. Fra neste måned skal ÖBB rulle ut en ny generasjon nattog. Den første av den nye versjonen av nattoget skal gå mellom Wien og Hamburg, og fra Innsbruck til Hamburg. 

LES MER: Hamburgs grønne side!

Mens det i år er 1,5 millioner reisende på de østerrikske nattogene forventes antallet å dobles innen 2030.

Totalt har ÖBB bestilt 33 nye Nightjet nye generasjons togsett til en pris av 8,55 milliarder kroner. ©