Etter syv måneder med hard nedstengning løsner Cuba på restriksjonene, i håp om å kunne starte opp økonomien igjen. Corona-krisen har særlig rammet turismen, som utgjør nærmere 30 milliarder kroner av brutto nasjonalprodukt, ifølge Associated Press.

Statsminister Manuel Marrero kunngjorde nylig at 13 av landets 16 provinser kan begynne å gjenåpne denne uken. Hovedstaden Havana vil imidlertid ikke være en del av dette innledende tiltaket, ettersom byen opplevde en økning i august.

Havana flyplass er inntil videre stengt.

Strenge tiltak for bruk av ansiktsmasker og sosial distansering forblir på plass, men de som kan ha vært i kontakt med mulige coronavirus-tilfeller, vil ikke lenger bli satt i isolat, men kan isolere seg hjemme.

Siden 2. april har all fly- og sjøtrafikk til øynasjonen vært forbudt, og alle som ankom eller forlot landet måtte ha myndighetenes tillatelse. Innad i landet ble det også innført reisebegrensninger. Her som i andre land ble reiselivet sterkt rammet, inkludert barer, restauranter, hoteller og strender.

I den normalt travle høysesongen fra november til mars kan internasjonale turister sakte begynne å komme tilbake. Strandbyen Varadero har åpnet igjen for utlendinger, som vil bli pålagt å bli testet og overvåket mens de er på Cuba, rapporterer AP.

Til dags dato har Cuba hatt 6000 bekreftede tilfeller og 123 dødsfall, ifølge Johns Hopkins Coronavirus Resource Center i USA.

– De strenge tiltakene har virket. Det har ikke vært noen smittetilfeller på flere måneder, kommenterte president Miguel Díaz-Canel forrige uke, ifølge AP.

I juli fikk for øvrig besøkende fra utlandet lov til å besøke utenforliggende øyer, der de bare kom i kontakt med kubansk hotellpersonale. ©