En stadig viktigere grunn for å stå på ski i de franske alper – i hvert fall for undertegnede er det som skjer etter at heisene er stengt.

Ikke på grunn av after ski – eller aprez ski som de sier her, men det fenomenale franske kjøkkenet. Åre i Sverige har skjønt det, og skysser en haug med klassekokker dit fra Stockholm i vinterhalvåret. Skikjøringen er mest som spikeren i suppa å regne. Det er kosen som gjelder.

I Frankrike er det slik det alltid har vært. I motsetning til i Skandinavia (nord for Danmark), der et måltid kun er til livsopphold, er mat kultur jo lengre sør i Europa du kommer.

Sågar kunst, om du spør den rette franskmann, og på Chamois Lodge i alpelandsbyen Les 2 Alpes lever de opp til den høye standarden som forventes når restauranten ligger såpass nært verdens kulinariske navle Lyon.

Restauranten befinner seg i femstjerners-hotellet Chamois Lodge (gemse-hytta på norsk), og langs hovedgata i Les 2 Alpes. Interiøret er i trivelig hyttestil, det vil si plank på veggene og pene duker med levende lys på og en avslappet og intim atmosfære.

Sjefen sjøl er ofte ute i serveringen, og servicegraden er høy. Råvarene er ofte kortreiste. Gressløken er plukket i Sarenne-kløften, og spisskummen «fra de nære elvebredder», som det står i menyen.

Det er likevel grisen fra Spania og spesielt kamskjellene fra nord som imponerer mest. Riktignok krydret til av urter fra nærområdet. Særlig sistnevnte var en strålende opplevelse. Med den noe enkle, men meget passende shiraz-vinen Sixtus Rouge 2017 til ble det et herremåltid.

En strålende aften, rett og slett, toppet med en strålende – og ikke for søt – pomme Tatin eplekake til dessert.