14. juni 1870 åpnet Britannia Hotel i Trondheim dørene for åtte britiske lakselorder og to velstående amerikanere. I dag er alle hjertelig velkomne i det 150-årige palasset, og vi feiret bursdagen med seks retter i Speilsalen.

Ved det runde bord

Trondheims «hvite svane» er vakrere enn noensinne, og vel forunt har det eksklusive spisestedet allerede i år fått en stjerne i den prestisje-tunge Michelin-guiden.

Spente på hva alt dette innebærer tok vi oss en liten frihet og feiret hotellets 150 år på forskudd. Her fikk vi oppleve hvordan Norges beste råvarer blir til de mest kunstneriske og smakfulle retter, akkompagnert av utsøkt viner og champagne.

Leder for Speilsalen-teamet på til sammen 15 kreative ildsjeler er verdensmester i kokkekunst og sølv-vinneren i Bocuse d´Or 2017, Christopher Davidsen. Han hadde dog ikke forventet at restauranten kun et knapt år etter åpningen skulle hente hjem den høythengende Michelin-stjernen.

– Målet vårt var å oppnå stjernen innen tre år, forteller Davidsen til Way2Go.

Speilsalen skal være folkelig nok til alle og enhver!

– Å få den etter bare ett år ble en hyggelig overraskelse. Suksessen skyldes ikke minst de veldig dyktige folkene her og alle de andre ansatte på hotellet, som er håndplukket og stolte over å yte sitt beste.

Davidsen er på konstant søken etter kulinarisk perfeksjon.

– Allerede når du kommer inn i restauranten skal du senke skuldrene. Målet vårt er at du skal forlate hverdagen ute og nyte hvert sekund her inne, sier han.

I DANSEN: “Prinsesser” på tur, Lykke Celine og Lise Lotte Winther-Bay. (Foto: Privat)

Her treffer Speilsalen langt på vei. Vi følte oss som to prinsesser på slottsbesøk straks vi entret det vakkert dekorerte rommet med de staselige prismekronene i det høyreiste taket.

Plassert som vi ble ved et av de runde bordene på midten lengst fremme i rommet hadde vi utsikt mot det åpne kjøkkenet.

– Når jeg selv er ute og spiser liker jeg å se kjøkkenet, forteller Davidsen, som ønsket det slik i Speilsalen.

– Kona derimot synes ikke at det er en god idé for oss å spise et sted hvor jeg kan se at maten lages, ler han.

– Spesielt ikke hvis det er ment å være et romantisk måltid. Jeg er altfor opptatt av å følge med kokkene.

Folkelig tilnærming

Sjefskokken ønsker ikke at det skal føles for stivt å besøke signaturrestauranten.

– Reitan-filosofien er at selv Speilsalen skal være folkelig nok til at alle og enhver vil kunne kose seg, sier han med henvisning til hotellets eier Odd Reitan.

– Du skal få lyst til å komme tilbake, og det gleder oss stort å oppleve at vi får stadig flere stamgjester.

Alt skal henge sammen – det storslagne interiøret, den utmerkede servicen og mat- og vin-opplevelsene. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

MAJESTETISK: Britannias Speilsal appelerer til estetikeren i alle. (Foto: Dreyer and Hensley)

Vi blir tatt varmt imot av fire ganger norgesmester i vinkelner-kunsten, sjefssommelier Henrik Dahl Jahnsen, som har kunnskap så vel som sosialt gehør nok til å lede oss silkemykt gjennom kveldens opplevelser.

Et glass Krug champagne (167éme Edition Grande Cuvée) innleder smaksopplevelsen. Hver av de seks rettene som serveres – med tilhørende utsøkte viner – er tilberedt av håndplukkede råvarer. Det blir en opplevelse for alle sanser. Vi vandrer mellom retter med særs folkelige navn som «Stabbur, fjøs og jorde» (hvete, smør, bekkereinan) og «Besøk hos bestemor» (makrell, hylleblomst og lardo) med 2018 Ölberg Riesling, til «Kom mai du skjønne milde» (piggvar, bergamot og asparges) med 2008 Blanc Ch. Couhins-Lurton.

Deretter følger mellommåltidet «Et friskt stikk fra stokkøya» (gin, horchata, stikkelsbær). Avslutningsretten «Årets første fra sætra» (vårlam, nykål og wasabi) ble servert med 2017 Cornas Pierre Gaillard. Den berømte prikken over i-en var «Vårminner» (rabarbra, mascarpone og sanchopepper) med tilhørende 2017 Recioto di Soave «Le Sponde».

Etter dette skjønner vi langt på vei hvorfor Christopher Davidsen kaller Speilsalen «en drøm som har gått i oppfyllelse», for dette var rett og slett en himmelsk opplevelse.

– Det største øyeblikket i mitt liv, konkluderer da også min unge middagspartner etter desserten. ©