Kanalbåtferie er en personlig feriefavoritt. Det er det flere grunner til. Ikke bare står du fritt til å dra dit du vil (innenfor rammen av kanalnettverket). Du kan ankre opp der du ønsker, og små og store byer og steder er lett tilgjengelige.

KANALBÅT: Canal Boats Telemark er blant dem som tilbyr utleie av småbåter. (Foto: Bjørn Moholdt)

Renessanse

Den britiske tv-serien «Med kjærlighet for kanaler» – med skuespiller-ekteparet Timothy West og Prunella Scales bak roret – har bidratt til fornyet interesse for ferieformen. Den har vist at fenomenet ikke bare  er begrenset til de britiske kanalene – som ble utviklet under den industrielle revolusjonen – men er utbredt både i Asia, Nord-Amerika, Sør-Europa og Afrika.

Lekterne ble i sin tid brukt til å transportere alle slags varer, før togene overtok.

Så oppdaget flere at vannveiene kan brukes til å ferie på. I Storbritannia – og flere andre land – er det heller ikke uvanlig å bo i ombygde lektere.

Disse små kanalbåtene har fått en slags renessanse under pandemien. Det er det flere grunner til, den viktigste er begrensningen i antallet passasjerer. Du kan til og med reise alene, men i mange tilfeller er det bare to ombord. Da kan du ankre opp rett utenfor puben – eller en vingård – eller gjemme deg bort i en liten vik.

Ikke akkurat rimelig

I Norge har blant annet Canal Boats Telemark tatt tak i fenomenet, og tilbyr elektriske båter for utleie. Da kan du for eksempel reise opp Telemarkskanalen.

Les mer om det HER!

For turoperatører som Escape Travel og Elite Travel er det i hovedsak de tradisjonelle elvebåtcruisene som gjelder.

Du kan lese mer om det HER!

Men i utlandet er småbåtmarkedet voksende. Den britiske feinschmecker-operatøren Abercrombie & Kent satser for eksempel på luksuslektere blant annet i Loiredalen og på kanalene i Burgund og Champagne. 

I tillegg til Frankrike selger de også «luksuriøse eventyr» i Tyskland, Italia, England, Irland, Belgia, Holland og Skottland.

I tilbudet til Abercrombie & Kent er som regel gourmetmåltider, tilberedt av kokker om bord, inkludert.

I denne delen av lektermarkedet er også prisene deretter. I dette tilfellet er det snakk om å chartre hele lektere til for eksempel 20 personer. Da starter ukeprisen (en kanalbåttur fra Venezia) på vel 700 000 kroner (for hele lekteren). For et annet lektercruise med inntil 11 personer koster det 50 000 kroner per person.

Da er alt inkludert.

Danske Sea Travel er en tilbyder som prismessig ligger midt på treet. Deres turer med mer moderne, mindre kanalbåter er også tilgjengelige i Norge. ©