Lørdag ble det mål 44,1 grader kommunen Hoi Xuan i Thanh Hoa-provinsen sør for Hanoi. Det er den høyeste temperaturen noensinne i Vietnam.

Sytten andre provinser i de nordlige og sentrale regionene nådde over 40 grader, inkludert Quang Tri, Lao Cai, Ha Giang, Ninh Binh, Quang Binh og Phu Yen. Hanoi hadde to områder som krysset 40 grader celsius.

De resterende provinsene var mellom 35-39 grader celsius.

Avtar til uken

Nguyen Van Huong, leder for den nasjonale værvarslingen, sier til nettstedet VN Express at varmebølgen skyldes den doble effekten av en «normal» varmebølge og effekten av en fønvind.

For tiden beveger svalere luft seg nordover, noe som vil svekke varmfronten fra vest. Varmen i nord og sentralt vil avta fra søndag.

Det nordlige deltaet vil ligge på rundt 35-37 grader, nordvest og sentralt vil temperaturen synke med ca. to-tre grader, med høyeste temperatur på 39 grader. Hetebølgen er over fra neste uke.

Høyere temperaturer

Landets meteorologisk institutt advarer om at varmt vær og lav luftfuktighet (bare 30-50 prosent) øker risikoen for brann og eksplosjon på grunn av økt strømbehov, samt skogbranner.

LES MER: Fengslet av Hanoi!

I tillegg kan varmt vær også forårsake dehydrering, utmattelse og heteslag.

Det er spådd at i mai vil landets temperatur ligge 0,5-1 grader celsius høyere enn gjennomsnittet på mange år, spesielt i nordvest, da temperaturen vil være 1,5 grader høyere.

Nord- og sentrale regioner vil bli varmere med færre stormer på grunn av virkningen av El Nino, et tilbakevendende klimamønster forårsaket av endringer i vanntemperaturen i det sentrale og østlige tropiske Stillehavet. ©