Aldri før har Spania appellert mer til reisende enn i fjor, da rekordhøye 85,1 millioner reisende fra utlandet besøkte ferielandet.

Sterk vekst

En fersk rapport fra byrået tilsvarende norske SSB viser at det var 19 prosent flere besøkende i 2023 sammenlignet med året før, da Spania opplevde besøk utenfra av  71,7 millioner. Tallene overgår også rekorden fra før pandemien på 83,5 millioner i 2019. 

Midt i pandemien var det 18,9 millioner besøkende i 2020 og 31,2 millioner i 2021.

LES MER: Her startet pakkereise-eventyret!

De fleste drar til Catalonia, som tar imot 21,2 prosent av de besøkende fra utlandet. Den nordøstlige kystregionen inkluderer Barcelona og strendene på Costa Brava.

Deretter dro 16,9 prosent til Balearene, kanskje mest kjent for Mallorca og Ibiza. Utenfor kysten av Nord-Afrika trakk Kanariøyene 16,4 prosent av de besøkende, mens Andalusia fikk besøk av 14,3 prosent, Valencia-området med 12,3 prosent samt hovedstadsregionen Madrid med 9,2 prosent.

Flokker til Spania

Hovedtyngden av besøkende drar til Spania i vintermånedene. Overraskende for nordmenn kanskje er det flest besøkende i januar, etterfulgt av desember, februar, mars og deretter desember.

De fleste av disse reisende kommer fra Europa, men veksten fra USA har begynt å vise seg i besøkstallene. Storbritannia står fremdeles for det høyeste antallet, med 17,3 millioner, fulgt av Frankrike med 11,8 millioner og Tyskland med 10,8 millioner. 

Nederland og Italia står for 4,9 millioner besøkende hver.

LES MER: Skattejakt på Gullkysten!

Det nasjonale statistikkbyråret understreker at rapporten er foreløpig og at endelige tall vil bli offentliggjort i mars.

For øvrig er Frankrike det mest besøkte landet i verden, med Spania på andreplass og USA på tredje. 

Også nordmenn flokker til Spania, med Alicante som den mest populære innfallsporten til landet. Ifølge reisebyrået Ticket topper Spania listen som det mest populære ferielandet, med fire av plassene på topp ti-listen over reisemål i sommer, viser den ferske statistikken fra Nordens største reisebyrå.

Nice vokser

– Det som bestilles nå er selvfølgelig mye sol- og badereisemål med avreise i sommermånedene, men også storbyer i Europa er populære, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen. 

Januar og februar er populære måneder for å bestille reiser og mange av sommerens feriereiser bestilles da. Utvalget av reiser og hotellrom er fortsatt stort, og mange fly- og charterselskap tilbyr dessuten fordelaktige bestill tidlig-rabatter, men Andresen anbefaler alle dem som allerede har bestemt seg hvor de vil reise å bestille nå.

For øvrig er det mest populære reisemålet Bangkok, foran nevnte Alicante, men Spania er det mest bestilte ferielandet med 19 prosent av alle de norske bestillingene, etterfulgt av Hellas (11 prosent).

LES MER: 7 gode tips til aktiv ferie i Nice!

Nice opplever for øvrig en økning i populariteten på 33 prosent sammenlignet med fjoråret. De øvrige reisemålene ligger omtrent på samme nivå som i 2023. ©