Apollo har solgt rundt fem av ti av sommerens reiser så langt, og ligger dermed et stykke over samme periode i 2019.

Fylles opp

– Salget har økt stabilt siden begynnelsen av januar, men nå flater det naturlig ut litt frem mot påske, sier Apollos PR- og informasjonsansvarlige Beatriz Rivera til Way2Go.

– Tradisjonelt sett ser vi alltid en dupp før påskeferien, og så øker salget markant igjen under og etter påske, forklarer hun.

Ifølge Rivera kan konsekvensene være flere ved å vente for lenge med å bestille. 

– Først og fremst er det viktig å huske at prisnivået på reiser styres av etterspørsel, og det er liten tvil om at årets sommer blir bra. Venter du for lenge med å bestille risikerer du høyere priser.

Det kan med andre ord være på sin plass å bestille reisen sin nå.

En annen konsekvens ved sen bestilling er det blir langt færre reiser og hoteller å velge i mellom. 

– Enkelte av våre mest populære hoteller og leiligheter på ettertraktede reisemål begynner allerede å fylles opp, understreker Rivera.

Fordel utgiften

Med andre ord – om noen gambler på restplasser jo nærmere sommeren vi kommer – er sjansen relativt liten for billigsalg, snarere tvert i mot. Turoperatørene er blitt langt bedre på å tilpasse tilbudet etter etterspørselen. De har heller ikke like stort utbud av reiser som før pandemien.

– Det kan derfor være smart å bestille nå før påske, tipser Rivera. 

Det gjelder spesielt om man er en familie, eller har spesifikke ønsker som romslige leiligheter, eget basseng eller populære hoteller på populære reisemål. 

Og risikoen ved tidlig bestilling er langt mindre enn hva det en gang var.

– Du trenger kun å betale depositum nå – en av de største fordelene ved å bestille pakkereise, sier hun. 

Tanken er at du da relativt enkelt kan fordelen utgiften utover månedene frem til avreise, eller vente til feriepengene kommer med å betale sluttsummen.

Mot normalt

Også hos Norges største turoperatør Ving er salgsaktiviteten stor.

– Helt siden vi startet vår sommerkampanje i romjulen har salgstakten vært overraskende høy, sier norgessjef Marie-Anne Zachrisson. 

– Uke for uke fylles flyene våre opp, og nå er fire av ti reiser solgt hvis vi ser hele sommersesongen under ett. 

For henne har det vært spesielt overraskende at våren har hatt så stor etterspørsel. 

– Normalt er mai en utfordrende måned for oss, men ikke i år, sier Zachrisson.

Ving bruker 2019 som sammenligningsgrunnlag – den siste «normale» sommersesongen, og her ligger Ving flere prosentenheter over 2019. 

Velger trygt

Det er det trolig flere årsaker til. Reisebyråkjeden Ticket nevner i sin årsrapport at flere nå søker en trygg og forutsigbar ferie, noe Zachrisson mener stemmer bra med deres erfaring.

Også hos TUI merker man økning i chartersalget. Kommunikasjonssjef for Norden Adam Györki forteller at Norge skiller seg ut blant de nordiske landene.

– Her opplever vi et stort reisesug, og vi er nesten tilbake på de samme nivåene som i 2019, sier han til nettstedet DinSide.

Og hvor vil vi reise? De samme stedene som før, ifølge salgstallene. Det er de kjente og «kjære» reisemålene rundt Middelhavet som selger best – som Mallorca, Kreta, Rhodos og Kypros.

Selv om mye er i endring er altså mye ved det gode, «gamle» – og ikke minst trygge. ©