Etter at Utenriksdepartementet og helsemyndighetene kom med nye reiseråd om reise til utlandet åpnes store deler av EØS og Schengen for norske reisende. Du kan allerede nå reise til blant annet Spania og Italia uten å gå i karantene.

Raske endringer

Reiserådene gjelder fra 15. juli, og hos de fleste reiseforsikrings-selskapene vil reiseforsikringen gjelde.

– Reiser du til Tyskland i morgen gjelder reiseforsikringen med en gang selv om rådet fra helsemyndighetene ikke gjelder før 15. juli, sier blant annet kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg forsikring til VG. Også Europeiske Reiseforsikring justerer sin forsikringsdekning etter myndighetenes råd.

Reiser du til et grønt område med gjennomreise i røde områder, som store deler av Sverige, er du også dekket av forsikringen. Men det forutsetter at du ikke foretar annet enn strengt nødvendige stopp, som dopauser. Du kan for eksempel ikke overnatte underveis.

Bestiller du derimot en reise til et område som er rødt, gjelder ikke reiseforsikringen hverken hos Tryg eller Europeiske. Det betyr at hvis det skulle skje noe med deg på reisen, risikerer du store kostnader, advarer forsikringsselskapene.

– Vi fraråder på det sterkeste å reise til land som er røde. Da reiser du uten reiseforsikring, og får ikke dekket tyveri, skader eller sykdom. Heller ikke dersom skaden er coronarelatert, sier Irgens i Tryg.

Kartet med røde og grønne områder blir oppdatert hver 14. dag. Forhold og smittesituasjonen kan endre seg raskt.

– Reiser du til et grønt land som blir rødt mens du er der, vil reiseforsikringen gjelde. Da kan man også få dekket ekstraordinære hjemreisekostnader hvis du selv mener det er nødvendig, sier Irgens.

Her er reglene hos Tryg og Europeiske
* Er landet regnet som «rødt» når du bestiller billett, dekkes ikke avbestilling.
* Er landet regnet som «grønt» når du bestiller billett, dekkes avbestilling dersom området skulle bli rødt før avreise.
* Er landet regnet som «rødt» ved avreisedato, dekkes ikke reisen av reiseforsikringen.
* Er landet regnet som «grønt» ved avreisedato, dekkes reisen av reiseforsikringen.
* Reiser man til et land hvor reiserådet ikke gjelder (grønt land), og det innføres reiseråd av norske eller lokale myndigheter mens man oppholder seg der, gjelder reiseforsikringen.
* Forsikringsselskapene dekker avbestilling av reiser til utlandet bestilt før 14. mars så lenge utenriksdepartementet fraråder reisen på avreisetidspunktet.
* Kjøper du en reise når det er grønt og det blir rødmerket etterpå, dekkes kostnadene flyselskapene ikke dekker.

Følg reiserådene

Reiseforsikringen hos Frende dekker både grønne og røde land. I røde land er det unntak for coronarelaterte hendelser.

– Hva hver enkelt vurderer som strengt nødvendige grunner til å reise legger ikke vi oss opp i. De har en avtale og forventer at forsikringen skal gjelde, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen til VG.

Skulle du bli påkjørt, ranet eller knuser noe på reisen, dekkes det som vanlig selv om landet regnes som rødt område.

– Men hvis landet stenger ned eller du blir smittet på reisen, dekkes du ikke av reiseforsikringen, påpeker hun.

Det anbefales at alle følger med på reiserådene fra nasjonale og lokale myndigheter. For uansett om du reiser til et rødt eller grønt land gjelder det å være klar over at situasjonen raskt kan endre seg. Det kan bli innført restriksjoner, innreise- eller utreiseforbud. Ingen vet vet heller stor kapasitet det vil være på intensivplasser på feriestedet, eller hvordan det blir med muligheter for syketransport til Norge fremover.

Også Gjensidige opplyser at de dekker skader i områder myndighetene fraråder å reise til – så lenge de ikke er relatert til covid-19. ©