Flere steder har vannstanden vært faretruende lav. Det har også ført til at flere rederier har vært nødt til å utsette eller kansellere reiser på elvene

Få endringer

Den siste tids nedbør har vært nok til å fylle opp deler av Europas hardest rammede elver, til vannstander som er tilstrekkelige til å gjenoppta normale seilinger, noe som også lover godt for høstseilasene.

Donau og Rhinen er blant elvene som ble hardest rammet av at vannstanden noen steder var så lav at elvecruise-selskapene begynte å endre reiseruter og kansellere cruise.

Scenic, Emerald, Avalon Waterways, Amadeus River Cruises, Uniworld og Viking måtte alle kansellere eller endre cruise denne sommeren. For gjestene innebar endringene å bytte skip og bruke busstransport og jernbanen for å fullføre reisen langs de strekningene som ikke lot seg forsere.

– Vi endret bare en håndfull cruise, sier markedssjef Steve Born i Avalon Watersways til bransjenettstedet Travel Weekly.

I midten av august måtte tre av syv cruise som seilte på Rhinen og Donau bytte skip, og fire cruise avlyses.

Noen cruiserederier ga gjestene valget mellom å fortsette med endrede reiseruter, booke om på forskjellige avganger eller motta delvis eller full refusjon for ubrukte cruisedager.

Som planlagt

Høye temperaturer kombinert med mangel på tilstrekkelig nedbør i flere måneder førte til at allerede lave vannivåer fortsatte å synke i løpet av sommeren. Cruiseselskaper sier at problemene for seilingene startet i slutten av juli og fortsatte til midten av august.

– Det begynte å påvirke oss spesielt i juli da vi ikke kunne overføre fartøy mellom Rhinen og Donau, noe som førte til at skip havnet i feil elv, forklarer konserndirektør Marcus Leskovar i Amadeus River Cruises.

Administrerende direktør Ellen Bettridge sier til Travel Weekly at cruiserederiet opererte 93 prosent av flåten som planlagt. Syv prosent ble kansellert, mens flere cruise ble omdirigert til andre steder i Europa der vannstanden ikke var påvirket nevneverdig, som Portugal.

Flere rederier håper nå at problemene for denne gang er over. De har tidligere vært nødt til å kansellere eller utsette cruise på grunn av Corona-pandemien.

AmaWaterways hadde ingen kanselleringer denne sommeren. Det skyldes at skipene i stikker særlig dypt i vannet. Selskapet har likevel ikke helt upåvirket av lav vannstand, men der det var nødvendig ble reiseruter på elvene Rhinen og Donau endret.

– Alle våre skip seiler igjen sine opprinnelige planlagte reiseruter. Våre erfarne team vil fortsette å overvåke situasjonen nøye, men med den gode blandingen av sol og regn som er varslet for ukene fremover, kan våre gjester forvente å nyte et spektakulært elvecruise på høsten., konkluderer rederiets president og medgründer Rudi Schreiner. ©