Det er den britiske stats-kringkasteren BBC som har sett på situasjonen i noen av landene som fortsatt ikke har registrert smittede siden coronapandemien brøt ut. Nord-Korea og Turkmenistan er ikke med i oversikten, selv om de melder at det ikke finnes Corona-smitte der.

Listen består nemlig kun av medlemsstater i FN.

De ti coronafrie landene er

  • Mikronesia
  • Tuvalu
  • Palau
  • Tonga
  • Samoa
  • Vanuatu
  • Marshalløyene
  • Nauru
  • Kiribati
  • Salomonøyene

De fleste av disse øyene stengte grensen raskt da Corona-pandemien begynte å herje. Palau gjorde det i slutten av mars, og har så langt ingen registrerte smittetilfeller.

Vila, Vanuatu is one of the best ports of calls in the South Pacific that cruise lines visit. I taken the opportunity to take a Shore Excursion, which got me into a helicopter flying over Port Vila. Got some amazing shots of the lagoons and the coral reef.

Det hindrer likevel ikke øystaten å slite økonomisk. På stillehavsøya kjent for sine kritthvite strender og krystallklart, blått hav utgjorde inntektene fra turistnæringen 40 prosent av landets brutto nasjonalprodukt (BNP) i 2019.

Når ingen kommer på besøk lenger får det store negative konsekvenser for landets næringsliv. Hoteller og restauranter har liten eller ingen business.

Landets president har annonsert at det skal åpnes opp for flyreiser som er høyst nødvendige fra 1. september. Det kan også bli en flykorridor til Taiwan, for å få noen turister til Palau.

– Hvis det ikke skjer kan ingen overleve her, som en hotelleier sier til BBC.

Også Marshalløyene har pandemien forårsaket store utfordringer. Selv om turisme er viktig har nedstengningen gått hardest ut over fiskeindustrien, som er den viktigste næringen i republikken. Båter som har vært i land med smitte får nemlig ikke lov til å legge til kai. Dermed har eksporten fra fiskeindustrien har falt med 50 prosent.   

De fleste øystatene mener de harde coronatiltakene er riktig og viktig, for alternativet kunne vært verre.

– Om viruset kommer hit vil det sannsynligvis bli som en skogbrann, sier helsedirektør Len Tarivonda på Vanuatu til BBC.

Han henviser til Papua Ny-Guinea, som nesten ikke har hatt smittetilfeller, og nå opplever en rask økning.

Myndighetene på Vanuatu hadde planer om å åpne grensene til «trygge» land 1. september, men det var før smittetallene i Australia og New Zealand økte igjen.

Foreløpig er det ikke satt noen ny dato for å gjenåpne grensene, og Len Tarivonda mener det er klokt når man befinner seg på en øy i Stillehavet med et helsevesen som vil slite med å håndtere store utbrudd. ©