På Fiumicino-flyplassen utenfor Roma ligger bilutleie-selskapene normalt langflate etter kunder. Tilbudene er ofte latterlig lave, og klarer du deg uten ekstra-forsikringen de alltid tilbyr får du den minste bilen for mellom 800 og tusen kroner, for 14 dager.

Krevende tider

Nå koster den samme bilen nesten 9000 kroner hos Hertz, for 14 dager i august. Da er det riktignok midt i den italienske fellesferien, men selv da har det normalt vært mulig å finne tilbud på rundt 1500 kroner.

Avis ligger ikke langt unna, med en pris på cirka 8600 kroner. I likhet med hotell og fly varierer prisene fra dag til dag etter tilbud og etterspørsel, men de dagene Way2Go har fulgt prisene har de vært stabilt høye.

Billigst blir det om du bruker mindre kjente utleieselskaper, eller de store utleiernes «lavprisselskaper», som Avis’ Budget og Zipcar. Da går prisen raskt ned et par-tre tusen kroner, men er fortsatt langt fra det du måtte ut med før Corona.

Way2Go har vært i kontakt med flere utleieselskaper, som er reserverte i sine kommentarer.

– Bransjen er inne i en meget kritisk periode. 98 prosent av virksomheten vår stoppet helt opp da Corona-pandemien slo inn over reiselivet. Det har vært svært tøft, som en av kilde kommenterte.

I USA har utleie-giganten Hertz bedt om konkursbeskyttelse, og det er liten tvil om at også de andre selskapene sliter.

Les mer om Hertz HER! 

Å holde en stor bilpark er finansielt krevende, og det har derfor vært nødvendig å knipe inn så mye som mulig i antallet biler. Tilbudet er med andre ord kraftig redusert, noe som nå gir seg utslag i prisene. Hvor stor reduksjonen er vil selskapene ikke kommentere.

Vi ser noe av det samme hos flyselskapene. Lokke-prisene vi av og til opplever reflekterer ikke virkeligheten. I perioder med godt belegg skyter også prisene der opp.

Også i Norge er prisene til dels svært høye. Skal du leie en bil ut fra Gardermoen i en 14-dagersperiode – og kan klare deg med en liten varebil – koster den vel 7700 kroner hos Avis. Den billigste «normale» småbilen begynner på 16 500 kroner.

LITE GLAMORØS: Det er langt mellom disse utleiebilene på Gardermone.

Hos Avis i Trondheim er det kun varebiler som kommer opp i søket, og de starter på rundt 7600 kroner.

I Spania er trenden noe av det samme, selv om prisene generelt ligger godt under de vi har funnet i Roma. I feriebyen Alicante koster en liten Fiat Panda vel 4 600 for 14 dager hos Avis. Skal du ha en litt større modell øker prisen fort opp til vel 7000 kroner.

Leier du derimot gjennom mindre utleieselskaper, som for eksempel RecordGo, er vi raskt nede i rundt 2 900 kroner for en Ford Ka. Hos Hertz koster en Fiat 500 (eller lignende) rundt 4230 kroner***.

Det er med andre ord også store prissvingninger, og det kan være lurt å sjekke litt rundt.

Få en oversikt hos de store nettaktørene, som Rentalcars (eid av booking.com) og Autoeurope. De fanger opp svært mange av de små bilutleie-selskapene, men her er det fallgruver du skal være klar over. Det florerer av historier om små, relativt ukjente bilutleiere som prøver å lure deg. En kjent utleier er derfor å foretrekke.

En fordel med et selskap som Rentalcars er at de garanterer langt på vei for leieforholdet. Da jeg ved et tilfelle ble overfakturert tok de jobben med å ordne opp.

Etter at du har sjekket med disse to kan du prøve deg direkte hos for eksempel Interrent (Europcar-selskap) eller spanske Centauro. Som du ser i priseksemplene under virker det noen ganger som det lønner seg å bestille via eksempelvis Rentalcars fremfor Hertz direkte.

Du kan lese mer om bilutleieavtaler HER!

Noen priseksempler (perioden 8.-22. august, sjekket 25.7.20)

***Ved å forhåndsbestille kan du blant annet hos Hertz få redusert leiepris, mellom 10 og 15 prosent.

Med forbehold om prisendring.

Oslo

Hertz 13 370 (Hyundai i10)

Avis 16 450 (VW UP)**

Rentalcars 12 370 (Nissan Qashqai – Hertz)

**Liten varebil 7715 kr

Trondheim

Hertz 8580 kr (Hyundai i10)

Avis 7620 kr (NB: Kun varebil i søket)

Rentalcars 8160 kr (Hyundai i10)

Roma (Fiumicino-flyplassen), Italia

Avis 8530 kr (Toyota Aygo)

Hertz 8900 kr (Fiat 500)

Rentalcars 5360 kr (Fiat 500 – Goldcar)

Alicante, Spania

Avis 4620 kr (Fiat Panda)

Hertz 4230 kr (Fiat Panda)

Rentalcars 2870 kr (Ford Ka – Recordgo)

Bilmodellene angir klasse/størrelse, og kan endres av utleier. I tillegg kommer forsikringer.